Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Pilot tegen kantoorleegstand

17 mei 2011

Gemeente Rotterdam start samen met marktpartijen een pilot waarbij jaarlijks tien langdurig leegstaande kantoorpanden worden aangewezen voor herontwikkeling of transformatie naar een andere functie zoals woningen, scholen, hotels, detailhandel of andere voorzieningen.

De gemeente ondertekende hiertoe samen met ruim twintig marktpartijen het convenant ‘Aanpak Kantorenleegstand’. Uit de Navigator Werklocaties van de gemeente blijkt dat Rotterdam steeds meer te maken heeft met een vervangingsmarkt en minder met een groeimarkt. De totale kantooroppervlakte in Rotterdam is 3.528.000.m². Hiervan wordt 12,9 procent (455.000 m²) te huur aangeboden op de markt (landelijk is dit percentage 13 procent). Het percentage kantoren dat op dit moment feitelijk leegstaat is 9,8 procent (345.000 m²). 

Belemmeringen

Marktpartijen en gemeente hebben gezamenlijk een knelpuntenlijst met mogelijke oplossingen opgesteld, voor de belemmeringen bij de transformatie van kantoorpanden. De belangrijkste belemmeringen zijn procedures en regelgeving, een hoge boekwaarde, eisen als gevolg van het nieuwe werken, btw en overdrachtsbelasting, technische belemmeringen en het feit dat eigenaren vaak buitenlandse fondsen zijn. Ook blijkt in de praktijk dat een kantorenpand niet volledig leegstaat waardoor transformatie niet mogelijk is.

Rotterdam wil een aantal concrete instrumenten toepassen. Zo zal de SER-ladder toegepast worden waarbij nieuwbouw slechts is toegestaan als aangetoond is dat de marktvraag niet gerealiseerd kan worden in bestaand vastgoed. Via het principe van ‘oud voor nieuw’ krijgt de initiatiefnemer voor nieuwbouw de opdracht om een bepaalde hoeveelheid incourante vierkante meters kantoorruimte uit de markt te halen. Andere instrumenten zijn een premie op sloop of transformatie, toepassing van Wet Kraken en Leegstand en het inzetten van het RO instrumentarium voor versnellingsmogelijkheden via het Bouwbesluit en bestemmingsplannen.  Bedoeling is om elk half jaar voor vijf pilots ontwikkelingsplannen op te stellen. Deze pilots worden geselecteerd uit een transformatiepool bestaande uit ruim 23 panden (237.000 m²) die geschikt zijn voor transformatie.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren