Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

PassiefHuis-project via het nieuwe aanbesteden

23 juni 2011

Het Bomenbuurt-project in Ulft is het eerste grootschalige woningbouwproject in Nederland dat wordt gerealiseerd op basis van het PassiefHuis-principe. Daarnaast is de opdracht vergeven via het nieuwe aanbesteden. De bouw van de woningen is dit voorjaar gestart.

In Ulft verrijst een nieuwe woonbuurt met uitsluitend (extreem) energiezuinige woningen. De 39 sociale huurwoningen worden ontwikkeld en gebouwd door Consortium Klomps, in opdracht van woningcorporatie Wonion en de gemeente Oude IJsselstreek.

Het nieuwe aanbesteden

Het Bomenbuurt-project is aanbesteed via het nieuwe aanbesteden. Henk Veerman, directeur van Wonion: “Wij geven vooraf onze eisen en ons budget door en dagen marktpartijen uit om met de beste aanbieding te komen qua prestaties, ontwerp, innovatie, samenwerking en prijs over de hele exploitatieperiode, dus inclusief kosten voor onderhoud en energie. Alleen zo krijgen we de echt vernieuwende concepten die we graag zien.”

Zodoende schreef Wonion in 2009 een prijsvraag uit. Binnen zes weken presenteerden vijf consortia hun ideeën en plannen tijdens een gezamenlijke bijeenkomst. Nog tijdens diezelfde sessie werd de winnaar, Klomps Bouwbedrijf uit Dinxperlo, bekendgemaakt. Veerman: “Voorheen zat je een jaar aan tafel met een architect en een constructeur, en dan nog moest je maar afwachten of een project haalbaar was en welke prijs er uit de bus kwam. Nu zeggen we: dit willen we en dat hebben we ervoor over. Met deze transparante manier van aanbesteden komen we veel sneller – in twee maanden – tot veel betere resultaten.”

Cellenbeton

Voor de bouwconstructie ging de voorkeur uit naar het Ytong cascosysteem vanwege de bouwsnelheid, de hoge isolatiewaarden en het grote warmteaccumulerende vermogen van cellenbeton in vergelijking met houtskelet- en betonnen bouw. Alle dragende wanden, binnenwanden en vloeren zijn dus van Ytong. De Rc-waarde van de buitengevel komt op 8,3 en die van het dak zelfs op 10,0.

Hogere stichtingskosten

De stichtingskosten zijn hoger dan bij een traditioneel huis, maar de extreem lage energie- en onderhoudskosten dragen bij aan de verlaging van de woonlasten, zodat de investering zich op termijn terugverdient.

Volgens Henk Veerman blijft het dan ook niet bij dit ene project. “Als innovatieve corporatie willen we in 2030 al onze woningen energieneutraal hebben. Om dat te bereiken, spreken wij de hele bouwsector aan op haar innovatiekracht, kennis en kunde.”

Bron: duurzaamgebouwd.nl

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren