Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Overheidsgarantie voor corporaties niet voldoende

13 juni 2012

Banken vinden de overheidsgarantie voor het terugbetalen van investeringen in de publieke sector geen betrouwbare achtervang meer. De reden voor deze opvatting is volgens de banken het debacle rond woningcorporatie Vestia. Bijkomend werd half juni ook bekend dat corporaties Wooninvest uit Leidschendam-Voorburg en Portaal uit Baarn onder verscherpt toezicht zijn gesteld van het Centraal Fonds voor Volkshuisvesting (CFV).

Bij de financiële miljardenmisser met derivaten van Vestia heeft de overheid een hypotheekrecht genomen op vrijwel al het waardevolle onderpand. Hierdoor kunnen de banken geen aanspraak meer maken op de derivatenportefeuille in geval de corporatie failliet gaat. Dat is een van de redenen dat banken de rente op leningen aan de overheid gaan verhogen. Dit is aan zakelijk nieuwssite Z24 bevestigd door Rabobank Nederland.

Ook meldde een anonieme directeurbestuurder van een grote woningcorporatie aan Z24 dat banken voorzichtiger zijn geworden met investeren in de publieke sector. Bij de banken zou ‘groot wantrouwen’ heersen. “Banken voelen zich belazerd”, aldus de bron.

Verscherpt toezicht

Het verscherpte toezicht van de twee corporaties staat gemeld in een brief van minister Spies (BZK) aan de Tweede Kamer. Reden zijn de problemen die zij hebben met hun derivatenportefeuilles. Deze zijn bedoeld als bescherming tegen een stijgende rente, maar nu de rente is gedaald, vragen banken om extra onderpand. Wooninvest had het CFV gevraagd borg te staan voor een lening van twaalf miljoen euro om aan de extra onderpandeisen te kunnen voldoen. Bij Portaal heeft de gedaalde rente nog niet geleid tot een feitelijk tekort, maar zijn de risico’s wel groot, schrijft de minister.

Stresstest

Eind deze maand worden alle corporaties nogmaals aan een stresstest onderworpen, kondigde Spies aan in de brief. Bij deze test wordt gesimuleerd wat er gebeurt met de kaspositie van de individuele corporaties, mocht de rente met een procent dalen.

De derivatenpositie van alle corporaties behalve Vestia bedroeg eind 2011 -3,1 miljard euro. Hierdoor waren de corporaties genoodzaakt voor 226 miljoen euro bij te storten, schrijft de minister. Daalt de rente met één procent, dan stijgt het tekort naar 6,4 miljard, en stijgt het bedrag aan bijstortingen naar 569 miljoen, aldus Spies.

Bron Z24 en Nederlands Dagblad

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren