Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Oproep renovatie schoolgebouwen

1 juni 2011

De sectororganisaties voor primair en voortgezet onderwijs, de PO- en VO-Raad, en de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) roepen op tot versnelde renovatie van bestaande schoolgebouwen. Gemeenten besteden bijna 400 miljoen euro per jaar ten onrechte niet aan de huisvesting van scholen, stellen zij. Gevolg is dat de kwaliteit van de schoolgebouwen onnodig ‘zienderogen’ achteruit loopt. De drie organisaties willen dat het totale bedrag voor onderwijshuisvesting daar daadwerkelijk voor wordt gebruikt.

In Nederland zijn er naar schatting 11.000 schoolgebouwen voor primair onderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs. De gemiddelde leeftijd van de gebouwen ligt tussen de 30 en 35 jaar. Dat betekent dat de gebouwen gedateerd zijn als het gaat om onder andere arbeidsomstandigheden, veiligheid, binnenmilieu, duurzaamheid, energieverbruik en ict-voorzieningen. Bovendien zijn deze gebouwen vaak niet ingericht voor de hedendaagse inzichten van het geven van onderwijs, volgens de organisaties.

Levensverlengende renovatie

Op dit moment worden in Nederland maximaal 150 nieuwe schoolgebouwen per jaar gebouwd. Met het huidige tempo duurt het 75 jaar voordat het gehele scholenbestand is vernieuwd, waardoor de gemiddelde leeftijd van de schoolgebouwen stijgt. Daarmee worden de achterstanden qua functionaliteit en duurzaamheid steeds groter, terwijl dat niet nodig is. Volgens de PO- en RO-Raad en AVS worden scholen – anders dan in andere sectoren – nauwelijks gerenoveerd. Een levensverlengende renovatie kost naar schatting de helft van nieuwbouw. Hierdoor kan het grootschalig renoveren van oude gebouwen – veel sneller dan nieuwbouw – zorgen voor een betere situatie, denken zij.

De organisaties willen het bedrag van bijna 400 miljoen euro jaarlijks inzetten voor de renovatie van schoolgebouwen, waarvoor dat technisch gezien de moeite waard is. Daarmee kunnen per jaar ongeveer 300 schoolgebouwen aanzienlijk worden verbeterd, zodat achterstanden worden ingelopen en de levensduur van het gebouw wordt verlengd. “Voor scholen waarvoor renovatie geen soelaas biedt, kan dan worden gedacht aan versnelde nieuwbouw. We kunnen dan in 25 jaar alle schoolgebouwen vernieuwen of verbeteren; per jaar 150 nieuwe gebouwen en 300 renovaties”, vinden de organisaties.  

Bron: AVS

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren