Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Oplossingen voor inkomensgrens

1 augustus 2011

Eenderde van de corporaties hanteert, zoals uit onderzoek van Aedes blijkt, meerdere inkomensklassen boven de 33 euro. Zo houden ze ook rekening met huishoudens met een inkomen rond de 43 euro. Woningcorporaties hebben inmiddels diverse manieren gevonden om op creatieve wijze óók de lage middeninkomens te blijven bedienen. Enkele voorbeelden:

Sprengerland (Eerbeek) en Goed Wonen (Twello)

Huishoudens met een inkomen boven de 33.614 euro kunnen nog steeds een beroep blijven doen op een huurwoning van Sprengenland Wonen en Goed Wonen. De woningcorporaties hebben afgesproken dat wie niet meer dan 43.000 euro verdient in aanmerking komt voor een huurwoning vanaf 554,76 euro.

Gemeente Almere

Met de regeling Ikbouwbetaalbaar (IbbA) kunnen ook mensen met een bruto jaarinkomen van iets boven de 33.614 euro hun eigen huis bouwen in Almere, stelt de Almeerse wethouder Adri Duivesteijn, als oplossing voor het tekort aan sociale huurwoningen.

Pieter Jan Datema, regiodirecteur van Ymere, staat niet afwijzend tegenover Duivesteijns idee: “Er is niet één oplossing.” Brigit Ruiter, voorlichter van GoedeStede, noemt Duivesteijns idee “slim”. En Maarten Pel, directeur van De Alliantie, zegt: “Het is belangrijk dat er mogelijkheden zijn voor de mensen die nu tussen wal en schip dreigen te vallen.”

Ymere (Amsterdam) en Mitros (Utrecht)

Woningcorporatie Ymere reserveert dit jaar 150 woningen speciaal voor huishoudens in het middensegment, met een jaarinkomen tussen de 33.614 en 43.000 euro bruto. Voor deze middeninkomens introduceert Ymere het Woonticket Middeninkomens.

BNR liet op 29 juli een interview horen over hoe woningcorporaties omgaan met de nieuwe Europese regels. Onder andere Kim Roetert, woordvoerster van Mitros in Utrecht, kwam aan het woord over het verhogen van het huurplafond tot maximaal 45.000 euro per jaar. Daarnaast vertelde Jeroen Frissen, manager van Ymere in Amsterdam, over de het reserveren van vrije sector huurwoningen voor inkomen tussen de 33.000 en 43.000 euro.

Woonstede (Ede)

Woonstede bestemt de goedkoopste sociale huurwoningen in Ede voortaan voor mensen met de laagste inkomens. Wie iets meer verdient, komt in aanmerking voor duurdere huizen in de sociale sector. Hiermee hoopt de corporatie iedereen aan een passende woning te helpen.

Thuisvester (Sprundel en Oosterhout)

Thuisvester selecteert 15 tot 20 procent van de vrijgekomen huurwoningen en biedt die tegen twee verschillende huurprijzen aan: een sociale huurprijs voor inkomens onder de 33.614 euro en een hogere huurprijs voor huishoudens met een ruimere beurs.

Bron: Aedes

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren