Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Onderzoek leefstijlen ‘aanvullend´

29 augustus 2011

Onderzoek naar leefstijlen in een wijk biedt aanvullende informatie op sociaaleconomische en sociaal-culturele verschillen tussen bewoners. Corporaties kunnen hierdoor beter de voorkeuren van bewoners en de situatie op de woningmarkt inkleuren. Ook levert dergelijk onderzoek voordelen op in de communicatie tussen professionals.

Dit stelt het onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft, dat in opdracht van Platform Corpovenista onderzoek deed naar bestaande methoden om de verschillende leefstijlen onder bewoners in kaart te brengen. Vier methoden zijn beschreven en naast elkaar gelegd. Het gaat om BSR, Mentality, MOSAIC en WIN Model, uitgevoerd door verschillende bureaus.

Uit het onderzoeksrapport ‘Voorkeur voor een leefstijl?, een onderzoek naar leefstijlmethodieken in het woondomein’, blijkt dat de uitkomsten van leefstijlonderzoek door verschillen in aanpak van de beschreven methoden moeilijk met elkaar te vergelijken zijn. “Het uitgebreide kwalitatieve onderzoek levert waardevolle informatie op over de toepassing van leefstijlmethodieken en de stand van zaken over leefstijlen en woonvoorkeuren”, aldus Camiel van Esch van WonenBreburg (Tilburg) en begeleider van het onderzoekstraject.

Klantgerichte benadering

De behoefte aan meer inzicht in de leefstijlen van bewoners in een wijk is er zeker. In een moeizame woningmarkt is een klantgerichte benadering nog meer gewenst, en wellicht zelfs noodzakelijk. Ook professionals in een wijk kunnen elkaar beter verstaan, als zij uitgaan van dezelfde wensen en behoeften van bewoners die door onderzoek boven tafel zijn gekomen.

De gebruikers van de leefstijlmethodieken – waaronder corporaties – zijn enthousiast over de toepassingen, zo blijkt uit het onderzoek. Volgens Van Esch is het voor veel corporaties nog een zoektocht om echt invulling te geven aan het opbouwen van kennis over klanten. “Onderzoek naar leefstijl levert hier een grote bijdrage aan”, zegt hij.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren