Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Nominatie renovatieproject Bouwprijs

12 januari 2011

Op 9 februari wordt de Nederlandse Bouwprijs 2011 uitgereikt tijdens het Gala van De Nederlandse Bouw op de Bouwbeurs in Utrecht. Project Sleephelling in Rotterdam is het enige renovatieproject van de drie genomineerden in de categorie Integraal duurzaam ontwerpen, bouwen, gebruiken en onderhouden.

Project Sleephelling is weliswaar een van de genomineerden, maar de jury verwijst in het juryrapport wel naar de beperkte herhaalbaarheid vanwege de hoge kosten. Dat lijkt ingegeven door het tekort dat op dit project is geaccepteerd vanwege het experiment. Wat vóór het project spreekt, is dat grote energiebesparing moet komen uit de bestaande bouw, wat op dit project van toepassing is.

Kosten

De meerkosten per woning voor het PassiefBouwen Keur van Sleephelling bedroegen circa 35.000 euro. Die kosten zijn voor ongeveer 50 procent doorberekend in de verkoopprijs van 270.000 euro voor een benedenwoning van 170 m².

Vóór de renovatie bedroeg het termijnbedrag (inclusief elektra) voor een woning van één verdieping 165 euro per maand. Nu is dat met dezelfde bewoners 65 euro per maand voor een woning van drie verdiepingen. Op elektragebruik werd niet bespaard en zal met drie verdiepingen niet lager zijn dan voorheen.

Passiefrenovatie

De passiefrenovatie van Sleephelling combineert een gezond en aangenaam binnenklimaat met een uiterst laag energieverbruik: maximaal 25 kWh/m² jaar voor verwarming en warm water. Dit wordt bereikt door een zeer goede schilisolatie (Rc=6-10 m² K/W) en een grote luchtdichtheid, waardoor de warmte nauwelijks meer weg kan uit het passiefhuis. Het huis wordt grotendeels verwarmd door de warmteafgifte van de bewoners. Een balans ventilatiesysteem met warmteterugwinning zorgt voor een voortdurende toevoer van gefilterde ventilatielucht zonder koude luchtinvoer. Door de uitstekende isolatie is er geen koudestraling.

De andere twee genomineerden in de categorie zijn TransPort, een nieuw hoofdkantoor voor transavia.com en Martinair, en de gerenoveerde watertoren in Bussum uit 1897 waarin kantoren zijn gesitueerd.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren