Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

'Nieuwe ontwikkelingen in utiliteitsbouw stimuleren'

1 juni 2010

Het aantal banen in Nederland groeit niet meer en de markt voor zakelijke dienstverlening heeft zijn top bereikt. Kortom: de behoefte aan extra vierkante meters neemt af. Deze neerwaartse beweging zet volgens ABN AMRO door in 2010, maar ook op de lange termijn. In hun ‘Visie op Bouw en Vastgoed’ pleit de bank er daarom voor dat de utiliteitsbouw een andere weg inslaat: nieuwe ontwikkelingen moeten plaatsmaken voor vervanging en herbestemming.

In de utiliteitsbouw is sprake van sterke productie- en prijsdalingen door de ingestorte markt voor kantoren en winkelpanden. De toegenomen leegstand van bedrijfspanden - ongeveer 15 procent - zorgt voor een lage investeringsbereidheid bij projectontwikkelaars. Daarmee is volgens de bank duidelijk dat nieuwbouw binnen de kantorenmarkt overbodig is geworden. Toch zijn er kansen, want de behoefte aan een kwalitatieve omgeving neemt wel toe. Erik Steinmaier, sector banker Bouw en Vastgoed bij ABN AMRO: “Om de leegstand aan te pakken, moet de aandacht van ontwikkelaars uitgaan naar enerzijds het slopen en (effectief) vervangen van bestaande bouw en anderzijds het creatief zoeken naar herbestemmingen.” Om deze beweging te kunnen maken, is het volgens ABN AMRO wel cruciaal dat de driehoek van overheid, beleggers en bankwezen in elkaars belang gaan optrekken.

Flexibele regelgeving

Voor de overheid is volgens de bank een taak weggelegd om vervanging en herbestemming te faciliteren met aangepaste en flexibele regelgeving. Ook aanbestedingstrajecten zouden hierop moeten inspelen door creativiteit en kwaliteit te stimuleren in plaats van de laagste prijs. Voor ontwikkelaars geldt dat zij hun drift om meer meters neer te zetten moeten inperken. In plaats daarvan zou het goed zijn als zij hun creativiteit en innovatievermogen aanboren, aldus ABN AMRO.

Lees hier andere berichtgeving over 'Visie op Bouw en Vastgoed'.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren