Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Nieuwe norm thermische prestatie

21 juni 2011

Het ontwerp van de herziene norm NEN 1068 is gepubliceerd. Deze norm geeft de bepalingsmethode voor de thermische prestatie van gebouwen. NEN 1068 wordt in het Bouwbesluit aangestuurd voor de bepaling van de warmteweerstand (R) van scheidingsconstructies en de warmtedoorgangscoëfficiënt (U) van ramen, deuren, kozijnen en dergelijke.

Reden van aanpassing van de norm, is dat in de afgelopen jaren het achterliggende internationale normstelsel is geactualiseerd, uitgebreid en geharmoniseerd. Omdat NEN 1068 wortelt in verschikkende Europese en internationale normen, moest ook deze worden herzien. De praktische toepasbaarheid van de norm is vergroot volgens NEN, maar de inhoudelijke wijzigingen zijn beperkt.  

Bouwbesluit

NEN 7120, de nieuwe norm voor de bepaling van de energieprestatie van gebouwen, maakt nog gebruik van de oude NEN 1068. Nu het normontwerp NEN 1068 is gepubliceerd, wordt in de loop van 2011 de aanpassing van NEN 7120 aan NEN 1068 voorbereid. Dit kan met name invloed hebben op het aandeel van vloerverliezen van woningen binnen de EPC-berekening.

Ook het Bouwbesluit verwijst nog naar de oude norm. Verwacht mag worden dat na publicatie van de definitieve NEN 1068 ook het (vernieuwde) Bouwbesluit naar de herziene NEN 1068 zal verwijzen.

Commentaar op het normontwerp kan vóór 1 oktober 2011 worden ingediend via www.normontwerpen.nen.nl.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren