Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Manifest

4 maart 2011

23 woningcorporaties uit de provincie Overijssel hebben de handen ineen geslagen om samen te werken aan het bieden van kansen voor jongeren en zij-instromers in de bouw. Samen met Bouwend Nederland, Fundeon, Aedes, Provincie Overijssel, roc’s en opleidingsbedrijven zijn de afspraken op 3 maart bekrachtigd in het Manifest Maatschappelijk Opdrachtgeverschap Bouw en Infra binnen de provincie Overijssel.

In het manifest is onder andere vastgelegd dat 5 procent van de mensen die werken aan renovatie- en/of nieuwbouwprojecten van de deelnemende woningcorporaties (zij-)instroom gerelateerd zijn. In 2013 moet dit percentage verdubbeld zijn tot tenminste 10 procent. Naast het creëren van werkplekken voor jongeren en zij-instromers is er in het manifest ook aandacht voor de aansluiting van het onderwijs op de praktijk en wervingsactiviteiten om de werk- en opleidingsmogelijkheden in de bouw onder de aandacht te brengen.

Tijdens de bijeenkomst in de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente, werd gesproken met Elco Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland, Theo Rietkerk, gedeputeerde provincie Overijssel en Marc Calon, voorzitter Aedes over de noodzaak van het manifest. Brinkman gaf aan waarom het goed is dat er gezamenlijk wordt gewerkt aan het bieden van kansen aan jongeren en zij-instromers: “De instroom bij bouwopleidingen loopt terug en door de vergrijzing wordt een grote uitstroom verwacht. We verwachten dan ook een tekort aan vaklieden terwijl het werk weer gaat aantrekken. Het is daarom belangrijk dat we hier in collectiviteit aan werken.”

Calon benadrukte daarbij de rol van woningcorporaties: “Corporaties doen meer dan stenen stapelen. Ze hebben een maatschappelijke taak waarbij ze zich inzetten voor kwetsbare groepen en werken aan leefbaarheid. In dit geval werkt het net als bij voetbal, we moeten jongeren betrekken, over grenzen heen kijken en samenwerken.” Rietkerk gaf aan dat de provincie als opdrachtgever het goede voorbeeld geeft door bijvoorbeeld het creëren van leerlingbouwplaatsen. “We moeten de kennis en kunde borgen en overdragen aan de vakmensen van de toekomst. Laten we met z’n allen de waardering voor vakmanschap koesteren”, aldus Rietkerk.

Het manifest werd symbolisch bekrachtigd door het zetten van een handtekening op een voetbal van FC Twente. Na het zetten van de handtekeningen werd een bezoek gebracht aan de vmbo beroepenwedstrijd van het opleidingsbedrijf SSB Enschede. Daar kon men met eigen ogen aanschouwen dat jongeren de toekomst hebben. De nog onervaren vaklieden, allen vmbo leerlingen, hadden gewerkt aan een buitenlounge naast de Grolsch Veste waar straks vele bezoekers van het stadion plezier van hebben.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren