Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Leegstaande kantoren slopen geen oplossing

7 juni 2012

Voor de meeste kantoorgebouwen die drie jaar of langer leegstaan, is slopen niet de oplossing. Dat blijkt uit onderzoek van NVM Business, waarvan de resultaten zijn bekendgemaakt op de vastgoedbeurs Provada.

Aan een groot aantal bij haar aangesloten leden heeft NVM Business de vraag voorgelegd wat er zou moeten gebeuren met kantoorgebouwen die langdurig leegstaan. In totaal heeft de branchevereniging 160 probleemgevallen onder de loep genomen. Daarbij gaat het om gebouwen waarvan de helft of meer structureel leegstaat. De onderzochte gebouwen staan onder meer in Amsterdam, Haarlemmermeer, Rijswijk, Zoetermeer, Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Maarssen, Nieuwegein, Almere, Amersfoort, Zwolle en Arnhem.  

Niks doen

Voor meer dan 50 procent van de onderzochte probleemgevallen wordt door de makelaars ‘niks doen’ als enige oplossing genoemd. Slechts 18 procent van de langdurig leegstaande kantoren komt in aanmerking voor renovatie. Herbestemmen en slopen hebben elk een aandeel van 15 procent. Overigens betekent ‘niks doen’ niet dat eigenaren niets hoeven te doen, want de meeste makelaars die aan het onderzoek hebben meegewerkt, geven aan dat de huurprijzen flink omlaag moeten om de kantoren te kunnen doorexploiteren.

Probleempanden

Uit het onderzoek van NVM Business blijkt ook dat het vooral Nederlandse beleggers zijn die veel probleempanden bezitten. Duitse beleggers – hoofdzakelijk vastgoedfondsen – hebben slechts 13 procent van de moeilijk verhuurbare kantoorgebouwen in hun bezit. Bij de Nederlandse beleggers zijn het met name de particulieren die de boventoon voeren. Daarnaast leggen de vastgoedfondsen en projectontwikkelaars veel gewicht in de schaal.

Struikelblok

Volgens NVM Business vormt geldgebrek het grootste struikelblok bij het oplossen van het leegstandsvraagstuk. Veel particuliere beleggers hebben simpelweg niet de financiële middelen om dure renovaties uit te voeren of hun gebouwen een andere bestemming te geven. Ook Duitse fondsen kampen hiermee. Bovendien vinden veel beleggers het te risicovol om te renoveren zonder dat er een huurder in zicht is. Dat leidt tot een afwachtende houding, aldus het onderzoek.

Bron: NVM

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren