Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Kort geding staat vanwege huurmaatregelen

13 oktober 2011

Tienduizenden sociale huurwoningen komen door maatregelen van minister Donner (BZK) in de geliberaliseerde huursector. Eigenaren kunnen daar dan voor vragen wat ze willen. Dat is een van de argumenten die de Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam donderdag 13 oktober aandragen tijdens het kort geding dat ze hebben aangespannen tegen de staat.

Donner heeft besloten dat verhuurders in tien regio's (140 gemeenten) met een schaarse woningmarkt 15 of 25 punten extra mogen tellen in het zogeheten woningwaarderingsstelsel. Dit systeem bepaalt hoeveel een verhuurder maximaal voor een woning mag vragen. Door de maatregel kunnen de huurprijzen van sociale huurwoningen voor nieuwe huurders in deze gebieden tot 123 euro stijgen.

Minder doorstroming

In veel gevallen is echter nog iets anders aan de hand. Woningen vanaf een bepaalde beginhuur vallen namelijk in de geliberaliseerde huurmarkt, waar geen maximumprijs voor geldt. Door de bijtelling van extra punten kunnen volgens de Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam dus tienduizenden sociale huurwoningen geliberaliseerd worden verhuurd. Daarnaast hebben de organisaties het bezwaar dat de doorstroming op de woningmarkt erdoor af zal nemen.

Meer marktwerking

De huurverhoging is onderdeel van maatregelen uit het regeerakkoord om de huurmarkt beter te laten werken. Het kabinet wil daar meer marktwerking in. Door de bijtelling van punten moeten verhuurders in gebieden met een gespannen woningmarkt meer mogelijkheden krijgen om te investeren, en moet er dus ook een groter woningaanbod komen. Volgens het ministerie hebben corporaties bovendien aangegeven verantwoord gebruik te maken van de mogelijkheid om de huren te verhogen.De regels zijn per 1 oktober ingegaan, maar de Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam willen nu dus dat ze weer van tafel gaan.De rechter doet op 20 oktober uitspraak.

Bron: parool.nl

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren