Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Kooprecht ‘belemmering’ bij verkoop corporatiewoning

23 januari 2012

Voor woningcorporaties is het moeilijk om in zee te gaan met vastgoedbeleggers, zolang zij verplicht zijn om 75 procent van hun woningen aan de zittende huurder te koop aan te bieden. Dat blijkt uit het kwartaalbericht woningcorporaties van het Economisch Bureau van ING, meldt Cobouw.

De 75 procentregeling is eind 2011 door toenmalig minister Donner (BZK) ingevoerd. Het kabinet wil corporaties gaan verplichten tweederde van hun woningen aan de zittende huurder te koop aan te bieden. Dit zogenaamde kooprecht zal het voor corporaties moeilijk maken om institutionele beleggers voor hun woningen te interesseren, verwacht ING. “Een appartementencomplex waarin enkele woningen gekocht zijn door de bewoners maakt de rest van het complex voor een belegger minder aantrekkelijk om in te investeren. Hierdoor kunnen verkopen belemmerd worden terwijl de regering juist de verkopen van het corporatiebezit probeert te stimuleren”, aldus ING.

Volgens de economen zou het beter zijn als corporaties een quotum krijgen van woningen die zij binnen bijvoorbeeld tien jaar moeten verkopen. Op die manier zouden vorporaties de regie zelf in handen kunnen houden, stellen zij.

Lange termijn

Woningen worden steeds populairder onder beleggers, signaleert ING. Vorig jaar was circa een kwart van alle beleggingen in commercieel vastgoed een investering in woningen. Het gaat beleggers steeds minder om de mogelijkheden van uitponden. Woningen worden vaker gezien als langetermijnbelegging door de aanhoudende groei van het aantal huishoudens van gemiddeld 55.000 per jaar tot 2020 en de lage woningleegstand.

Vergunningen

Corporaties vroegen de eerste acht maanden van 2011 9.500 vergunningen aan voor nieuwbouwwoningen. Dit is vijf procent minder dan in 2010. Vooral het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen was laag. Sinds begin 2010 is de waarde van de afgegeven vergunningen voor de verbouw van corporatiewoningen flink aan het dalen. In 2010 werd er maandelijks nog voor gemiddeld 21,6 miljoen euro aan verbouwvergunningen verleend. In de eerste acht maanden van vorig jaar is dit gedaald tot 10,8 miljoen euro. De onderhoudslasten van woningcorporaties zullen ook dit jaar verder afnemen, verwacht de ING.

Bron: Cobouw

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren