Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Invoering uniforme eisen renovatie

2 september 2010

Minister Van Middelkoop (Wonen) wil uniforme eisen voor verbouwing en renovatie opnemen in het Bouwbesluit. Daardoor zou renovatie vaker goedkoper kunnen uitvallen dan sloop en nieuwbouw. Met name de renovatie van portiekflats zou hierdoor goedkoper kunnen worden.

De Tweede Kamer had vragen gesteld naar aanleiding van berichten dat renovatie van de oude flats door gemeenten onnodig duur wordt gemaakt. Gemeenten zouden bij renovatie nieuwbouweisen stellen uit het Bouwbesluit. Daardoor krijgt de slopershamer de voorkeur. Volgens de minister hoeven gemeenten helemaal geen nieuwbouweisen te stellen. Zij hebben de mogelijkheid ontheffing daarvan te verlenen, maar kennelijk doen veel gemeenten dat echter niet.

Aanpassing Bouwbesluit

Van Middelkoop wil dit probleem oplossen door bij de aanstaande aanpassing van het Bouwbesluit de gemeentelijke bevoegdheid tot het verlenen van ontheffing te vervangen door direct werkende landelijk uniforme eisen bij verbouwing. "Zodoende is men bij de verbouw en renovatie niet meer afhankelijk van de bereidheid van gemeenten om ontheffing te verlenen van het nieuwbouwniveau", volgens Van Middelkoop. Hij wijst er overigens op dat ook nu al op renovatie van onderdelen van de portiekflats die niet verbouwd worden, alleen maar de eisen voor de bestaande bouw van toepassing zijn. "De gemeente kan en mag geen nadere en aanvullende eisen stellen", schrijft de minister.

Bron: Cobouw

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren