Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Huurmaatregelen Donner toegestaan

20 oktober 2011

Verhuurders mogen de huren in tien regio's gewoon verhogen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag op 20 oktober geoordeeld. De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam hadden een kort geding aangespannen tegen minister Piet Hein Donner (BZK) vanwege zijn besluit om de maximaal toegestane huren in deze gebieden omhoog te schroeven.

Sinds 1 oktober mogen verhuurders in tien regio's (140 gemeenten) met een schaarse woningmarkt hun woningen tot 25 punten extra geven in het woningwaarderingsstelsel. Dit systeem bepaalt hoeveel een verhuurder maximaal voor een woning mag vragen. Door de maatregel kunnen de huurprijzen voor nieuwe contractanten van sociale huurwoningen met maximaal 123 euro stijgen.

De huurdersverenigingen stelden onder meer dat de minister de maatregel nam zonder de wet te wijzigen, terwijl hij zelf zou hebben gezegd dat dit wel nodig is. Volgens de rechtbank heeft Donner het besluit echter wel degelijk mogen nemen.

Verder procederen

De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam procederen verder om de verhoging van de maximaal toegestane huurprijs in tien regio's weer van tafel te krijgen. Zij beginnen nu een bodemprocedure.“Het is betreurenswaardig dat we niet in het gelijk zijn gesteld”, aldus een zegsman. “Wij vinden dat de kortgedingrechter de overheid te veel ruimte geeft.” De huurdersverenigingen zien echter ook lichtpuntjes in de uitspraak. Zo blijkt daaruit dat de minister de Kamer herhaaldelijk onjuist heeft geïnformeerd, zegt de woordvoerder van de Woonbond.

Bron: vk.nl

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren