Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Huur op Maat voordelig voor middelinkomens

12 februari 2010

Uit een tussentijdse evaluatie van woningcorporatie Vidomes over het experiment Huur op Maat blijkt, dat mensen met zowel lage als lage middeninkomens goedkoper wonen. Met name voor de lage middeninkomens neemt ook de keuzevrijheid toe, omdat zij nu ook voor goedkopere woningen in aanmerking komen. Het draagvlak voor Huur op Maat blijkt zowel onder lage als hoge inkomens groot te zijn.

Vidomes neemt sinds februari 2009 deel aan het landelijke experiment waar in totaal dertien corporaties aan meedoen. Huur op Maat is opgezet omdat mensen met lage middeninkomens (inkomen tot ca. 35.000 euro) die een woning zoeken, vaak in een lastig parket zitten. Er zijn weinig sociale huurwoningen waarvoor ze in aanmerking komen, ze ontvangen geen huurtoeslag en kunnen de prijzen van koop- en huurwoningen in de marktsector niet betalen.

Omdat de gebruikelijke toewijzingseisen bij Huur op Maat worden vrijgelaten, komen de middeninkomens nu ook in aanmerking voor goedkopere woningen. Zij profiteren dubbel van Huur op Maat: woningen worden voor hen goedkoper en ze hebben meer keus.

Uit de evaluatie blijkt dat van de verhuurde woningen van Vidomes in Leidschendam-Voorburg 18% gaat naar de lage middeninkomens, tegen 8% vóór invoering van Huur op Maat. Van deze 18% heeft 81% nu een woning gehuurd die voorheen voor hen niet toegankelijk was, omdat die was voorbehouden aan de laagste inkomensgroep.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren