Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Hollands-Ontwerp Award 2012 voor slim hergebruik

9 maart 2012

Angela Lindenberg heeft de Hollands-Ontwerp Award 2012 gewonnen. De zesdejaars student Building technology & Architecture aan de TU/e kreeg de eerste prijs tijdens de Renovatiebeurs in Den Bosch uitgereikt voor haar inzending Slim-hergebruik: Casestudy halfhoge graansilo te Middelburg. Het thema ‘kringloopdenken’ stond dit centraal bij de prijs voor het beste (afstudeer)project gericht op innovatie in de bestaande bouw.  

Met de eerste prijs verdiende Angela Lindenberg een geldprijs (1.000 euro), publiciteit (onder andere door een jaar lang aandeelhouder te zijn van de weblog Hollands-Ontwerp én een baan, beschikbaar gesteld door Trivoor, werving & selectie en detachering voor bouw & infra. Haar casestudy betreft het hergebruik van een halfhoge graansilo op een desolaat bedrijventerrein. Hergebruik vraagt om visie, kapitaal en durf om extra maatregelen te treffen voor na die eerste transformatie. Slim hergebruik dus. Het industrieterrein Arnestein bevindt zich aan de rand van Middelburg. Uit analyse van de mogelijkheden van het maatpak, de halfhoge silo, bleek dat voor iedere functie noodzakelijke aanpassingen gedaan moeten worden; in gevel (daglicht), dak (isolatie, constructief) en installatietechniek. Op het moment dat de noodzakelijke aanpassingen gedaan zijn, is de silo klaar voor een platformfunctie en geschikt voor een tijdelijke gebruiksfunctie, zoals atelier, expositie, vergader- of feestruimte. Daarnaast kan door het eenvoudig toevoegen van vloeren en noodzakelijke functies woon- of werkruimten of recreatieve ruimten worden gecreëerd. Juryvoorzitter Matthijs van Dijk over de casestudy: “Het mooie van dit en de andere projecten is dat er klein wordt begonnen en het groot wordt gebracht zonder bestemmings-, stedenbouwkundig- of ander plan. Er wordt iets teweeggebracht met toegevoegde waarde, flexibel en geschikt voor de lange termijn. Het is daarnaast een mooie methode om onder andere maatschappelijk draagvlak te creëren.”.

Concept

Het project Van E naar Beter van Job Jonkers en Tim Dijkmans (Building Technology, afgestudeerd – TU/e) won de tweede prijs. Het concept is voor stapsgewijze renovatie van naoorlogse rijwoningen. In het concept wordt rekening gehouden met de levensduur van de verschillende componenten. De derde plek was voor Aanpak problematiek naoorlogse portiekflats van Kevin van Moll, Maurice Krols en Bjorn van Overveld, Jelle Scheensta (Bouwtechnisch ontwerp, vierdejaars – Avans Hogeschool). Dit project was uitgewerkt volgens BIM-, IFD- en Slimbouwen-gedachten. Met deze renovatie wordt een energiezuinig gebouw gerealiseerd met een hoog wooncomfort.

Jury

De jury werd voorgezeten door Mathijs van Dijk – Directeur Well Design. De overige juryleden waren enkele aandeelhouders van de weblog Hollands-Ontwerp: Doris de Bruijn – Bouwkundig productontwikkelaar SlimRenoveren, Jan Willem van de Groep – Programmaregisseur SEV EnergieSprong, Remco Spiering – Projectmanager SBR en Yuri van Bergen – adviseur BouwhulpGroep (secretaris). De Hollands-Ontwerp Award 2012 is een initiatief van de BouwhulpGroep en VNU Exhibitions, organisator Renovatiebeurs.

Foto: Sean Vos

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren