Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Het Dorp genomineerd voor Hollands Ontwerp Award 2012

24 februari 2012

In aanloop naar de uitreiking van de Hollands Ontwerp Award 2012 op 6 maart aanstaande, wordt elke dag een nominatie bekend gemaakt. Vandaag is dat Het Dorp, een woongemeenschap voor gehandicapten in Arnhem. Het Dorp – gerealiseerd in 1962 – is verouderd en voldoet niet meer aan de huidige inzichten en woonwensen.

De cultuurhistorische waarde van het dorp is groot. De televisiemarathon uit 1962 zorgde tevens voor een landelijke bekendheid. Weinig mensen profiteren van de kwaliteiten van het gebied. Het gebied heeft een unieke ligging op de uitlopers van de stuwwal wat resulteert in een glooiend landschap, bijzondere groenstructuur met veel grote, oude beuken en eiken. Door het reliëf en de bosbeplanting speelt het landschap een belangrijke rol in de stedelijke groenstructuur zowel voor natuurwaarden als recreatief. De grote hoeveelheid verhardingen en parkeervlakken hebben de landschappelijke kwaliteit van het terrein in de loop van de tijd meer en meer aangetast. De bebouwing heeft gesneden in het landschap, is eentonig, verouderd, gesloten en er is weinig contact met het landschap en de omgeving.

Ontwerpuitgangspunten

Met respect voor de bijzondere geschiedenis van Het Dorp en de kwaliteiten van het landschap wordt deze gerepareerd. Op die manier wordt de cultuurhistorische waarde behouden. Met minimale ingrepen wordt een maximale resultaat behaald gebruik makend van eigen kwaliteiten en eigen herstelvermogen. De gesloten structuur moet worden doorbroken. Door elementen te verwijderen verandert de korrel. Herstructureren revitaliseert het woon- en leefklimaat, vergroot de sociale veiligheid en toegankelijkheid met behoud van de cultuurhistorische waarde. Het ontwerp geeft aan de bestaande elementen een eigen karakter mee geven door renovatie. Gebruik makend van de aanwezige infrastructuur wordt uitgebreid binnen de bestaande bouwcontouren met behoud van identiteit.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren