Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Grootschalige renovatie Philipsdorp

17 januari 2012

De wijk Philipsdorp in Eindhoven is een eeuw geleden ontstaan als fabrieksdorp. Ondertussen is het uitgegroeid tot een geliefde woonwijk met een geheel eigen karakter. Dat was voor woningcorporatie Woonbedrijf reden genoeg om de woningen te behouden voor de toekomst. De komende jaren worden alle 771 huurwoningen gerenoveerd met aandacht voor beeldkwaliteit, bouwfysische, bouwtechnische en woontechnische aspecten. In 2017 zal de gehele operatie afgerond zijn. Dan is deze 100-jarige weer klaar voor de toekomst.

De woningen in de‘Bazelbuurt’ zijn als eerste aan de beurt, samen met 67 woningen in Oud-Philipsdorp. Het eerste renovatieplan is in nauwe samenwerking met de Wijkvernieuwingscommissies en de gemeente Eindhoven tot stand gekomen. Het resultaat van de werkzaamheden is te zien in de modelwoning, en inmiddels zijn de bewoners van de eerste fase geïnformeerd over de renovatie. Het renovatieplan bestaat onder andere uit het vervangen van de kozijnen, het terugbrengen van hoofdindeling kozijnen en het aanbrengen Hr++ dubbelglas in de nieuwe kozijnen. De gevels en het dak worden geïsoleerd en de dakpannen vervangen. De houten begane grondvloer wordt vervangen door een geïsoleerde betonvloer en de buitenwanden van de aanbouw wordt door voorzetwanden aan binnenzijde geïsoleerd. De huizen worden voorzien van mechanische ventilatie. Verder worden binnen de keuken, badkamer, het toilet en de vlizotrap vervangen.

Labelverbetering

Door de isolatiemaatregelen gaan de woningen van energielabel D, E en F naar label B. Bewoners kunnen tegen huurverhoging kiezen voor comfort verbeteringen, zoals bijvoorbeeld het verplaatsen en vergroten keuken en bijkeuken, verplaatsen toilet, dubbele tuindeuren in woonkamer, verplaatsen badkamer naar kleine slaapkamer, vaste trap naar zolder maken (afhankelijk van het type woning). Er is een sociaal plan opgesteld. Als de woning aangepakt wordt, verhuizen de bewoners voor drie maanden naar gestoffeerde wisselwoningen in de wijk zelf; die Woonbedrijf beschikbaar stelt.

Investeringen

Woonbedrijf investeert totaal 100 miljoen euro in Philipsdorp voor de renovatie van de woningen inclusief bijkomende kosten, zoals onderzoeken, honoraria, vergunningen, interne uren, inzet wisselwoningen, uitvoering sociaal plan, prijsstijgingen in de toekomst, rentes en BTW. Dit is gemiddeld per woning: € 130.000,00. Gemeente Eindhoven gaat het openbaargebied opknappen. Het uitgangspunt is renovatie en niet restauratie. De beeldbepalende elementen van de woningen zijn in kaart gebracht en verwerkt in de renovatieplannen, zoals kozijn- en raamindelingen, detaillering daklijsten, kleurstelling van het schilderwerk, terugplaatsing van schoorstenen op beeldbepalende plekken, gemetselde erfafscheidingen bij hoekwoningen, hagen als erfafscheiding en dergelijke.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren