Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Gezocht: leegstaande kantoren met woonpotentie

15 maart 2012

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is op zoek naar leegstaande kantoren met woonpotentie voor een pilot. De VNG, Agentschap NL en het ministerie zetten gezamenlijk een team van experts in om gemeenten te helpen bij het transformeren van kantoren naar woningen. De deskundigen adviseren over  het toepassen van bouwkundige wet- en regelgeving, projectorganisatie, financiering en fiscale mogelijkheden of de matching van vraag en aanbod.

Het afgelopen jaar is al voor een tiental kantoren onderzocht op welke – ook onorthodoxe – manieren een dergelijke transformatie vorm kan krijgen. Voor de erfgoedsector is de nieuwe pilot een kans om deze keer ook een aantal karakteristieke kantoorgebouwen mee te laten lopen. De kennis en instrumenten die op dit moment worden ontwikkeld voor de kantorenleegstand, kunnen zeer interessant zijn voor het erfgoedveld. Voor de concrete casus kan het uitzicht geven op een duurzame toekomst als woongebouw.

Creatieve aanpak

Leegstaande kantoren vragen om een creatieve aanpak. Leegstand bedreigt de leefbaarheid, maar ook het vestigingsklimaat voor bedrijven. Aan de andere kant is er in veel gemeenten vraag naar woonruimte, die mogelijk ingevuld kan worden door transformatie van leegstaande kantoren. Voor een nieuwe pilot wordt gezocht naar kantoorgebouwen die zich lenen voor een woonfunctie. Ook monumentale of karakteristieke kantoorpanden kunnen aan deze pilot meedoen.

Experts

Deelname aan de pilot houdt in dat een team van transformatie-experts het gesprek aangaat met de eigenaar, belanghebbenden en marktpartijen. Het team brengt daarbij in beeld welke kansen er liggen, welke knelpunten er zijn en welke oplossingsrichtingen daarbij horen. Soms is deze interventie al voldoende om een transformatieproces op gang te brengen.

Transformatieplan

Waar nodig wordt ook het concrete transformatieplan uitgewerkt op basis van plattegrondonderzoek, een Bouwbesluittoets en/of een financiële doorrekening van de haalbaarheid. De kosten van het expertteam worden voor de helft gedragen door het ministerie van BZK. De eigenaar of een belanghebbende, zoals een gemeente, moet de andere helft bijdragen.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren