Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Gevelrenovatie zonder verhuizing

20 juli 2011

In Ommen is het eerste project opgeleverd waar in 70 dagen bij 89 appartementen een compleet nieuwe gevel is geplaatst. Waar voorheen appartementen bij volledige gevelrenovatie weken lang niet bewoonbaar waren, hebben de bewoners voor dit project hun woning niet hoeven te verlaten.

Serviceflat De Stadshaghen in Ommen bestaat uit twee torens met een tussengebouw, en bevat 89 twee- en driekamer koopappartementen. Met een bouwjaar uit begin jaren 70 voldeed de flat qua isolatie niet meer aan deze tijd. Bij de renovatie heeft Van den Berg Architecten, bedenker van de methode, de flat opgedeeld in 9 elementen die golden als ‘minirenovatieprojecten’.

0,78 dag doorlooptijd

“In één dag vonden per element de grootste werkzaamheden plaats. Voor de uitvoering werd alles aan de binnenzijde van de gevel verwijderd en werd een stofschot geplaatst”, volgens Peter Mulderij, bouwmanager bij Van den Berg. “Hierdoor hadden bewoners nauwelijks hinder van het werk. Op de eerste dag werden prefab puien geplaatst, waarna het appartement binnen twee uur weer wind- en waterdicht was. De volgende dagen werd het binnen- en buitenwerk verder afgewerkt. Door deze aanpak was de doorlooptijd 0,78 dag per appartement.”

Verbetering EPC-norm

Door de renovatie voldoen de appartementen nu aan de duurzaamheidseisen van de toekomst. Zo is de EPC-norm met 25 procent verbeterd. Ook zijn de appartementen voorzien van draai-kiepramen met een zomer- en winterstand, waardoor de ventilatie optimaal is. Het architectenbureau ziet toekomst in de renovatiemethode. “De laatste jaren vinden er steeds meer herstructureringsprojecten plaats. Een snelle renovatie met zo weinig mogelijk hinder bespaart tijd, geld en overlast voor de bewoners”, aldus Mulderij.

Kosten

De renovatie kostte 2,7 miljoen euro. De eigenaar-bewoners van de serviceflat hebben hier – afhankelijk van de grootte van het appartement – zelf een bedrag van 26.000 of 32.000 euro aan bijgedragen. Een eerder aanbod van woningstichting De Veste om de appartementen over te nemen en de renovatiekosten te betalen, werd van de hand gedaan door de bewoners. Aannemer van het project was Kroes en Co Bouwbedrijf BV.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren