Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Galerijflat van label F naar A

2 december 2010

Een galerijflat aan de Prinses Beatrixlaan in Voorburg heeft de NRP Duurzaamheidsprijs gewonnen. In de flat zijn de energielasten voor bewoners omlaag gebracht door toepassing van duurzame energie en hoogwaardige isolatie. De woningen zijn op die manier geschikt gemaakt voor ouderen zodat deze er langer kunnen blijven wonen.

De aanpak is integraal uitgevoerd in samenwerking met de bewoners, gemeente, energiebedrijf en verhuurder. Hierbij zijn de oorspronkelijke portiekwoningengetransformeerd tot galerijwoningen. Doel was de woningen te voorzien van liften waarbij de exploitatie en servicelasten zo laag mogelijk bleven. Daarnaast mochten de woningen niet kleiner worden. Het gebouw moest duurzaamheid en nieuwbouw uitstralen.

Van F naar A

Het complex heeft een ware metamorfose ondergaan door het aanbrengen van grote balkons, galerijen en keramische Mosa tegels. Door het aanbrengen van een compleet pakket met isolatieglas, vloer-, gevel- en dakisolatie is het energielabel van F naar A gegaan. Door middel van zonnepanelen wordt de warmwatervoorziening voorverwarmd. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen waardoor dit project in aanmerking komt voor een groenfinanciering.

Herindeling

Een slaapkamer is opgeofferd voor de nieuwe woningentree; deze is opnieuw gerealiseerd in het verwijderde portiek. De keukens hebben een eigen balkon met tevens een ontsluiting op de galerijen. De nieuwe galerijen zijn vrij van de gevels geplaatst met vides waardoor de bewoners minder schaduwwerking hebben. Op het dak zijn zonnecollectoren geplaatst voor de warm tapwatervoorziening. Tot slot is de dakrand verhoogd waardoor de collectoren aan het zicht onttrokken zijn.

Bron: stedebouwarchitectuur.nl

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren