Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Flexibel woningbouwconcept

28 december 2011

De seriematige woningbouw heeft al geruime tijd de wind flink tegen. Een innovatief woningbouwconcept bewijst dat tegenwind ook nieuwe perspectieven oplevert. Begin december 2011 is Flex-Home gelanceerd en zijn samenwerkingsovereenkomsten met een aantal gerenommeerde bouwpartijen als co-makers afgesloten. In februari 2012 worden ter introductie van Flex-Home presentaties door het hele land gehouden.

Flex-Home is een design & build woningbouwsysteem met één casco voor verschillende doelgroepen, zoals starters en senioren. Zonder het casco, de gebouwschil of alle installaties te wijzigen, wordt alleen de afbouw aangepast aan de wensen van de doelgroep, zónder de gebruikelijke beperkingen. Met een stramienmaat van 6,3 meter, zijn de casco's ruim van opzet, waardoor zeer veel plattegrondindelingen mogelijk zijn.

Starterswoningen

In het ruime casco kunnen twee of drie starterswoningen of appartementen worden gerealiseerd met ieder een eigen tuin, maar ook bijvoorbeeld gezinswoningen of zorgeenheden. Ondanks de ruimere casco's worden er, in vergelijking met starterswoningen van 4,8 meter breed, 1,5 keer meer woningen per m2 grond gerealiseerd en zijn de kosten vergelijkbaar met de reeds bestaande systeemwoningen.

Toekomstbestendig

Het casco is flexibel doordat alle vloeren woningscheidend zijn en de voor- en achtergevels niet nodig zijn voor de stabiliteit. Door het specifieke ontwerp kunnen huurwoningen later eenvoudig worden omgebouwd voor andere doelgroepen en nieuwbouwwoningen hoeven pas ingedeeld te worden als er een koper is. De woningen zijn voorbereid voor een energieneutrale uitvoering, maar zijn standaard al energiezuinig.

Architectuur

De bouwstenen waaruit de woningen worden opgebouwd zijn standaard, maar het ontwerp is maatwerk voor zowel in- als exterieur. Flex-Home heeft eigen architecten en ingenieurs die elk project locatiespecifiek ontwerpen met een eigen uitstraling en specifieke stedenbouwkundige oplossingen. Standaard zijn de woningen voorzien van hoogwaardige en duurzame materialen, is er veel aandacht besteed aan architectonische details en hebben de woningen een licht interieur door veel glas in de gevel.

Design & build

In plaats van de spreekwoordelijke schutting tussen ontwerp en uitvoering is bewust gekozen voor ketenintegratie. Vanaf de ontwerptafel is door de architecten en ingenieurs van Flex-Home nauw samengewerkt met de co-makers. Het resultaat is een design & build concept dat is gebaseerd op ontvlechting van bouwdisciplines, prefabricatie en duurzaam bouwen.

Ontvlechting

Geïnspireerd door Slimbouwen, zijn de woningen gesplitst in draagstructuur, gebouwschil, installaties en afbouw. Deze aanpak levert zowel flexibiliteit op in het ontwerp, het bouwproces als tijdens de exploitatie. Door de ontvlechting van bouwdisciplines worden de woningen door een beperkt aantal co-makers gerealiseerd die als 'een treintje' achter elkaar worden gepland. Elke fase wordt afgesloten met een interne tussenoplevering en deze vormt tevens de kick-off voor de volgende co-maker in de trein. Doordat er maar één discipline tegelijk in een woning aan het werk is, ontstaat rust en orde op de bouwplaats en wordt gestreefd naar lagere faalkosten en een hoge bouwsnelheid.

Renovatie

De ingrediënten waaruit Flex-Home is opgebouwd, zijn ook de bouwstenen voor het renovatieconcept van Flex-Home. Hierbij blijven de bewoners in hun woning en wordt in korte tijd de gehele gebouwschil zowel energetisch als esthetisch aangepakt. Door de combinatie van renovatie van bestaande woningen en gedeeltelijke nieuwbouw met Flex-Home-woningen, ontstaat meer diversiteit en wordt de hele wijk toekomstbestendig.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren