Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Energieverbruik warmtepomp live te volgen

9 november 2010

Sinds 1 oktober worden via een website de warmtepompgegevens van vijf gezinnen live weergegeven en vergeleken met die van een HR-gasketel. Een unicum in de sector, want voor het eerst kan iedereen op de voet volgen hoe een lucht-water warmtepomp in de dagelijkse realiteit presteert. De Japanse producent van airco’s en warmtepompen, General, maakt dit mogelijk via de website www.liveheatpump.nl.

Op vijf plaatsen in Nederland en België (Friesland, Ardennen, Henegouwen, centraal Oost-Nederland en Vlaanderen) stellen de gebruikers de gegevens van hun warmtepomp ter beschikking aan Thercon, de importeur van General-warmtepompen in de Benelux. Hetzelfde gebeurt met de data van een woning in Puurs (B), die met een nieuwe HR-gasketel verwarmd wordt. De meetgegevens worden nauwkeurig geregistreerd en ieder uur opgeslagen. Twee keer per etmaal wordt de data draadloos verzonden naar een server. Via een webinterface worden de resultaten op de website getoond, met updates om 9.00 uur ’s morgens en 17.00 uur ’s middags. Zo kan de bezoeker de impact van de dag- en de nachttemperaturen op de voet volgen.

Energiekosten

De Live Heatpumpmonitor maakt duidelijk hoe de warmtepompen presteren op het vlak van warmteproductie en andere parameters zoals de COP, energiekosten in euro’s, CO2-emissie en primair energieverbruik. Ook het elektrisch verbruik van zowel de warmtepomp als de gasketel wordt gemeten en in kaart gebracht.

In vier woningen wordt een lucht-water warmtepomp gemeten. Op één plaats wordt een waterstage warmtepomp gemeten, in combinatie met een hybride combinatie van een waterstage lucht-water warmtepomp en sunstage zonnecollectoren.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren