Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Energieneutraal woningbouwconcept

1 september 2011

In Borger-Odoorn ontwikkelt woningcorporatie Lefier een uniek energieneutraal woningbouwconcept voor de sociale verhuur. Met het pilotproject Ecocredo combineert de woningcorporatie ecologisch bouwen en economisch wonen in het zogenaamde 'nieuwe wonen'. De oplevering van de twaalf woningen is op 16 september 2011.

De bewoners van de Ecocredo-woningen hebben – afhankelijk van het gebruik – voor het normale dagelijkse energieverbruik straks geen extra stroom meer nodig. De woningen leven van de zon en wekken hun eigen energie op door gebruik te maken van diverse duurzame computergestuurde energietechnieken. Zonnepanelen zorgen voor stroom, en collectoren voor warm water en warmte. Alle vrijgekomen warmte wordt opgevangen en opgeslagen. Indien nodig springt een warmtepompinstallatie bij die voor de verwarming en warm water zorgt.

Monitoren

De komende vijf jaar zal Lefier het energieverbruik monitoren en de ervaringen van bewoners onderzoeken. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van een emotica-computer, waarmee de gegevens worden uitgelezen. Bewoners wordt regelmatig gevraagd naar hun mening over en ervaring met de voorzieningen in de woningen. Omdat het pilotproject draait om het nieuwe wonen, zijn de resultaten essentieel voor de ontwikkeling van wonen in de toekomst.

Nominatie

De Ecocredo-woningen zijn genomineerd voor de Dubo Award 2011. Op 28 september wordt deze award uitgereikt aan het beste duurzame product, systeem, concept of idee dat grote potentie heeft voor de markt. De bezoekers van de Dubo Dagen en een jury bepalen het winnende project.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren