Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Eén dak met twee kanten

Jolijn Meulepas en Fleur Reijngoudt 5 april 2016

Dakspecialist Weijerseikhout verduurzaamt dit jaar 73 woningen voor woningcorporatie GroenWest. Het gaat om een Resultaatgericht Samenwerkingsproject met Talen Vastgoedonderhoud in de wijk Zilverschoon in Abcoude. Begin maart heeft Weijerseikhout het project bezichtigd met hun relaties om samen tot optimalisaties voor de toekomst te komen. 

Woningcorporatie GroenWest heeft Weijerseikhout de ruimte gegeven om ontwerpbepalend mee te werken aan een oplossing omtrent een duurzame dakbedekking. Samen met fabrikant Kingspan heeft de dakspecialist de mogelijk onderzocht om functionaliteiten, esthetica en bouwregelgeving te verenigen met zo min mogelijk verspilling en minimale stapeling van materialen. Samen zijn zij met een ontwerp gekomen voor de ambities van GroenWest.

Modern versus traditioneel

Er is gekozen voor een dakoplossing die uniek is in de woningbouw. De ene zijde van het dak is voorzien van een duurzaam geïsoleerd stalen sandwich dak met ingepaste zonnepanelen. De andere zijde van het dak is op traditionele wijze genoveerd met renovatie-elementen en dakpannen. Op deze manier is er een kostenefficiënt en esthetisch fraai modern ontwerp gerealiseerd dat met weinig arbeid op de bouwplaats is toegepast. “Met minimale stapeling van materialen bereiken we een hoge isolatiewaarde. Het ontwerp kent een kostenbesparing van negen procent ten opzichte van opdak zonnepanelen”, aldus Lars Weijers, directeur van Weijerseikhout.

In een door Weijerseikhout speciaal ontwikkelde factsheet is in één oogopslag te zien hoe de ambities van woningcorporatie GroenWest vertaald zijn en samenkomen in dit slimme ontwerp. De woningcorporatie streefde naar woonlastenverlaging voor haar bewoners en een daling van de energielabel-index met esthetisch verantwoord toegepaste zonnepanelen.

Proefwoning

In 2015 is een proefwoning gereed gemaakt. Hier konden bewoners via een display zien hoeveel energie hun woningen opwekken. De positieve resultaten hebben sommige bewoners over de streep getrokken. Tijdens drie bewonersbijeenkomsten, gehouden in een speciale informatie-unit, lieten we bewoners ervaren hoe ze met zonne-energie zelf duurzame energie op kunnen wekken en wat hen dit op gaat leveren. De zonnepanelen kosten de bewoners een aantal euro’s per maand. Daar tegenover staat een gemiddelde besparing van € 500 op jaarbasis.

Toekomst

De stalen dakoplossing met ingepaste zonnepanelen is een mooie stap in de richting van een duurzamere toekomst. Op dit moment onderzoeken we of deze oplossing ook geschikt is voor andere projecten. “Door intensief samen te werken en producten écht te integreren, kunnen we verspilling voortaan tegengaan en wonen comfortabel en betaalbaar maken. Het dak, ons specialisme, biedt namelijk tal van mogelijkheden om echt te innoveren en energetische maatregelen toe te passen”, aldus Lars Weijers.

Renda on Tour over de beursvloer

Weijerseikhout neemt deel aan de Renda on Tour over de beursvloer tijdens de Renovatie & Transformatiebeurs 2016. In deze tour laat Lars Weijers u in een bliksemsnelle en visuele presentatie vanuit een ander perspectief kijken naar bestaande processen. Door anders te kijken bespaart u kosten. Ga mee op ontdekkingstocht! Meld u hier aan.

Reacties

Peter Koelewijn - AWB verwarmingsketels 04 augustus 2017 08:46

Mooie oplossing. Om meteen een PVT dak te maken is er ook nog thermisch rendement te halen. Met deze thermische energie kunnen we met hoog rendement een warmtepomp voeden. En zo is een eenvoudig hybride systemen toepasbaar.

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren