Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Duurzame renovatie noodzakelijk voor toekomst

5 juni 2012

Bestaande panden transformeren naar aantrekkelijke, energiezuinige panden in een veilige, goed bereikbare omgeving, waardoor werk en ontspanning bij elkaar komen. Daar liggen de belangrijkste groeikansen voor de bouw- en vastgoedsector. Het duurzaam renoveren van bestaande panden en het beperken van leegstand van kantoren, winkels en bedrijfsruimtes, vormen de opgave voor de toekomst. Een duurzame aanpak in de utiliteitsbouw is een absolute randvoorwaarde geworden om te mogen bouwen. Dat concludeert de Rabobank in de thema update ‘Duurzame utiliteitsbouw 2’.

Duurzaam bouwen speelt zowel een rol bij nieuwbouw als bij herontwikkeling en renovatie. Belangrijke thema’s zijn energiereductie, beperking van de CO2-uitstoot en recycling van materialen. De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor 40 procent van het totale energieverbruik en voor 30 procent van de totale CO2-uitstoot. Duurzame utiliteitsbouw gaat in toenemende mate echter ook om andere dingen, zoals het voldoen aan de eisen van Het Nieuwe Werken, een veilige en aantrekkelijke omgeving, en het multifunctioneel of tenminste aanpasbaar zijn in de toekomst.

Vier bouwstenen

In het najaar van 2011 heeft Rabobank met PwC onderzoek gedaan naar best practices in duurzame utiliteitsbouw. Hieruit kwam naar voren dat voorlopers op dit gebied de ambitie hoog leggen en niet wachten op faciliterende wet- en regelgeving. Daarnaast baseren voorlopers hun duurzame aanpak op vier bouwstenen: (1) het intrinsiek verankeren van een duurzame aanpak in de langetermijnstrategie en ruimte maken voor duurzame pioniers, (2) het meten en evalueren van duurzame gebouwprestaties in de gebruiksfase, (3) het nemen van gezamenlijke verantwoordelijkheid met ketenpartners voor het binden van eindgebruikers aan een pand, en (4) het realiseren van meer efficiency en procesverbeteringen die een duurzame aanpak faciliteren.

Focus verleggen

De aanzwellende leegstandsdiscussie in de kantorenmarkt en de winkelmarkt geven  aanleiding om de focus te verleggen van nieuwbouw naar renovatie en herontwikkeling. Bedrijven die een duurzame aanpak geen plek in hun strategie geven, hebben straks het nakijken, voorspelt de bank. Zij missen een perspectief voor het aanboren van toekomstige bronnen voor omzetgroei en hebben een minder zekere toekomst. Deze bedrijven lopen immers het risico gebouwen te realiseren die bijdragen aan leegstand. Rabobank concludeert dat er genoeg kansen liggen om juist niet betrokken te zijn bij de realisatie en het beheer van energieslurpende, slecht bereikbare en nauwelijks aan te passen gebouwen.

Bron: Rabobank

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren