Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Duurzaamste gemeenten bekend

15 december 2011

Gemeente Assen, Beesel en Dordrecht hebben alle drie in hun categorie de Duurzaamste Gemeente Prijs 2011 gewonnen. Assen heeft het beste beleid, Beesel het beste project en Dordrecht won in de categorie beste plan. De Duurzaamste Gemeente Prijs is een initiatief van GDF Suez, FD Networks en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Het Dordtse programma ‘de Duurzaamheidsfabriek’, waar leren, werken en ontspannen op een duurzame, innovatieve en effectieve manier bij elkaar gebracht werd, is bekroond met de prijs voor het beste duurzame plan. De gemeente Beesel sleepte de prijs voor het beste project in de wacht. Deze gemeente greep de renovatie van het gemeentehuis aan om de cradle-to-cradle-filosofie te hanteren en paste het Nieuwe Werken tijdens de renovatie op een effectieve manier toe: een halfjaar lang werkten alle ambtenaren thuis.

De gemeente Assen won de prijs voor het beste duurzame beleid voor de manier waarop zij invulling geeft aan haar ambitie in 2020 volledig CO2-neutraal te zijn. De gemeente zet haar kaarten hierbij op duurzaam producerende bedrijven, schone mobiliteit en op substantiële energiebesparing in bestaande woningen.

Concrete acties

“De winnaars van de eerste editie van de Duurzaamste Gemeente Prijs laten met hun aanpak zien dat lokale overheden, meer dan wie ook, in staat zijn overheidsbeleid om te zetten in concrete acties”, aldus juryvoorzitter Herman Wijffels, hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering aan de Universiteit van Utrecht. “Zij zijn een inspirerend voorbeeld voor andere gemeenten.”

Andere genomineerden waren Breda en Zwolle voor beste beleid, Nijmegen en Utrecht voor beste project, en Barneveld en Dalfsen voor beste plan. 61 Gemeenten streden met in totaal 98 inzendingen om de Duurzaamste Gemeente Prijs.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren