Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Duurzaamheid meten via CO2-analyse

8 juni 2010

Echte duurzaamheid ontstaat door bestaand vastgoed op de juiste manier te verduurzamen in plaats van uit te wijken naar nieuwbouw, volgens ontwikkelaar van duurzaam vastgoed Local. Het bedrijf maakte de duurzaamheidsanalyse Wijken of Blijven, die inspeelt op de behoefte om de leegstand van kantoren in Nederland aan te pakken.

“Wijken of Blijven geeft inzicht in de werkelijke gevolgen van de keuze om wel of niet te verhuizen en gaat daarmee aanzienlijk verder dan alleen energielabels en andere meetlatten aan de hand waarvan momenteel te veel beslissingen worden genomen,” volgens Arnout van Kessel van Local. Onlangs werd bekend dat de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN) zich achter het beleid van demissionair minister Huizinga heeft geschaard. Ook de IVBN wil de leegstand van kantoren tegengaan, onder meer door een rem op de nieuwbouw van kantoren.

Hoe werkt het?

Bedrijven die een kantoor huren en voor de keuze komen te staan te renoveren of te verhuizen, wijken in veel gevallen uit naar nieuwbouw. Van nieuwbouw weet men: daar is minder CO2-uitstoot dan in oude panden en het geheel kan naar eigen inzicht worden ontworpen en ingericht. Maar bij verhuizing blijft ook een (specifiek) pand achter dat lastig opnieuw te verhuren is; een leeg gebouw waarin de eigenaar niet zonder meer zal en kan investeren. Als het bedrijf blijft huren, geeft het de eigenaar de financiële middelen in handen om het gebouw weer toekomstbestendig te maken.

Wijken of Blijven maakt een gedegen analyse bij deze afweging mogelijk. Het is een methode om de keuze voor het uitwijken naar nieuwbouw of het blijven in bestaande bouw te onderbouwen op basis van de werkelijke CO2-footprint als gevolg van deze keuze.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren