Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Drie winnaars Gulden Feniks 2012

6 juni 2012

In de categorieën Gebiedstransformatie, Renovatie en Transformatie is de Gulden Feniks 2012 uitgereikt op de Provada. De Rotterdamse wijk Katendrecht won de prijs in de categorie Gebiedstransformatie, en het Amsterdamse project 'De Koningsvrouwen van Landlust' won in de Renovatiecategorie. De prijs voor beste Transformatie ging naar het Conservatorium Hotel in Amsterdam. De Gulden Feniks is de enige prijs in Nederland die zich uitsluitend richt op de bestaande gebouwde omgeving.

Winnaar Gebiedstransformatie: Katendrecht

Steeds meer Rotterdammers vinden het aantrekkelijk om in op het schiereiland Katendrecht te gaan wonen. Dit, terwijl de wijk de afgelopen tien jaar bekend stpmd als een van de gevaarlijkste buurten van de stad. Wie dat uitgangspunt in ogenschouw neemt, raakt volgens de jury direct onder de indruk van wat er de afgelopen vijftien jaar op ‘De Kaap’ tot stand gebracht is. Een wandeling door de buurt laat zien dat de omslag van onguur naar een aantrekkelijk gebied voor Rotterdammers lijkt te zijn gemaakt. Het Deliplein is volgens de jury een indrukwekkend voorbeeld op dat vlak.

Winnaar Renovatie: De Koningsvrouwen van Landlust

De renovatie van deze twee portiekflats aan de Charlotte de Bourbonstraat in Amsterdam is zo uitgevoerd, dat het straatbeeld zeer gelijkend moet zijn aan hoe de gebouwen er uit gezien hebben bij oplevering in 1937. De opdracht die woningstichting Eigen Haard zich bij aanvang van de renovatie stelde, was het oorspronkelijke aanzien terugbrengen, gedateerde plattegronden van de woningen op een eigentijds niveau brengen, bewoners nadrukkelijk bij de renovatie betrekken, en daarnaast het energieverbruik van de flats aanzienlijk reduceren. Volgens de jury is Eigen Haard zeer zeker in deze opdracht geslaagd.

Winnaar Transformatie: Conservatorium Hotel

Wie naar vijfsterrenhotels zoekt op het internet, ontdekt volgens de jury van de Gulden Feniks veel wansmaak. Het nieuwe Amsterdamse Conservatorium Hotel bewijst het tegendeel. De architectuur van het interieur stond onder leiding van architectenbureau Lissoni Associati uit Milaan. Mede hierdoor is het directiekantoor van de voormalige Rijkspostspaarbank (RPS) getransformeerd tot een prachtig hotel, meent de jury. Er is een prestatie van formaat geleverd; een interessante mix van de monumentale kwaliteit van het bestaande gebouw en Italiaans design. Het is volgens de jury knap hoe opdrachtgever Alrov Group zo’n plek – als ware uit het niets – in a place to be wist te transformeren.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren