Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Drechtsteden staken nieuwbouw

30 mei 2012

De Drechtsteden staken de bouw van nieuwe woningen, om zo te voorkomen dat het overaanbod van woningen in de regio verder stijgt. Het aanbod dat daadwerkelijk in de verkoop komt, wordt gedoseerd. Ook worden er geen nieuwe plannen voor nieuwbouw ontwikkeld. Dat heeft het Drechtstedenbestuur besloten in de regionale woonmonitor ‘Wonen in de Drechtsteden 2012’, een uitwerking van de Woonvisie Drechtsteden 2010-2020.

In plaats van nieuwbouw, wordt gezocht naar mogelijkheden om kansen buiten het reguliere aanbod – zoals particulier opdrachtgeverschap en combinaties van woningen met voorzieningen – beter te benutten. De betrokken partijen tekenden in 2011 al een overeenkomst om de kwaliteit van de nieuwbouw te verbeteren. Ook worden samen met de corporaties de gevolgen voor de sociale sector beter in beeld gebracht.

Matig

De woningvoorraad in de Drechtsteden wordt matig beoordeeld. Vooral hogere inkomensgroepen vertrekken iets meer uit de regio en mensen die zich er vestigen, doen dat vooral vanwege de lage prijs van de woningen. Er is sprake van een vertrekoverschot van 450 personen.De inzet van de gemeenten is om de kwaliteit van de woningvoorraad te verbeteren, zowel met nieuwbouw als in de bestaande woningvoorraad. Om die reden wordt op veel plaatsen gewerkt aan het aantrekkelijker maken van de regio als plek om te wonen.

Daling verkoop

Het afgelopen jaar is de bevolking in de regio Drechtsteden gegroeid naar 265.885 personen, waarbij de bevolkingsgroei in Hendrik-Ido-Ambacht het grootst was. Daar wordt voor het project de Volgerlanden nog volop gebouwd. In 2011 werden in de regio 982 nieuwbouwwoningen opgeleverd en werden er 362 verkocht. Een jaar eerder werden nog 550 nieuwe woningen verkocht. Van de bestaande woningen werden er 2064 verkocht, in 2010 waren dat er 2026. In de eerste drie maanden van 2012 zijn in de Drechtsteden 64 nieuwbouwwoningen verkocht; per eind maart stonden 853 nieuwbouwwoningen te koop. 

Sociale huur

Sinds 2011 moet 90 procent van de sociale huurwoningen worden verhuurd aan huishoudens met een inkomen tot 34.085 euro. Het Drechtstedenbestuur verwacht dat de trend dat ontwikkelaars koopprojecten omzetten in huurwoningen, zich daardoor de komende jaren voortzet. Het aantal actief woningzoekenden dat zich via (samenwerkende) corporaties Woonkeus Drechtsteden en Woonbron meldt, neemt af. Corporaties zagen een kwart minder mutaties bij de verhuur van hun woningen.

Bron: Dordrecht.net

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren