Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Donner: meer beleidsvrijheid gemeenten

4 februari 2011

Minister Donner (BZK) wil de leefbaarheid in dorpen, stadswijken, jonge groeigemeenten en krimpregio’s verder stimuleren door gemeenten meer beleidsvrijheid te geven en een sterkere positie voor bewoners. Belangrijk inzicht uit de wijkaanpak is dat succes vooral geboekt wordt als gemeenten aan bewoners de ruimte geven om zelf zaken op te pakken. 

Dat schrijft minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer. Alleen daar waar bewoners dat niet lukt, moeten gemeenten hen dichter op de huid zitten. Volgens de minister ligt de verantwoordelijkheid voor de leefbaarheid in steden en dorpen dus bij lokale partijen, maar “het rijk blijft deze partijen ondersteunen met kennis, kunde en het eventueel aanpassen van wet- en regelgeving”. Donner pleit hiertoe voor een herverdeling van taken tussen rijk, gemeenten en maatschappelijke organisaties.

Vogelaarheffing

Tot slot geeft Donner helderheid over de Vogelaarheffing: deze wordt in 2012 afgeschaft. In bijzondere gevallen kunnen corporaties in 2011 nog een aanvraag voor projectsteun indienen. Bijvoorbeeld als corporaties met het vooruitzicht op langer durende steun voor 1 januari 2011 met andere partijen meerjarige verplichtingen zijn aangegaan. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) beoordeelt dan of er in 2012 alsnog een afrondende subsidietoekenning (en dus een aanvullende heffing) moet plaatsvinden.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren