Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Debat herbestemming Cereolfabriek

26 augustus 2011

Op 10 september vindt in Utrecht een debat plaats over de herbestemming van de voormalige sojafabriek Cereol. BOEi, dat zich bezighoudt met herbestemmen van industrieel erfgoed, religieus erfgoed en monumentale boerderijen, ontwikkelde een herbestemmingsplan voor de fabriek en zal aanwezig zijn tijdens het debat.

De Cereolfabriek stamt uit 1908 en ligt, langs het Merwedekanaal, in de wijk Oog in Al. In 2008 werd het interieur van de monumentale panden door brandstichting volledig verwoest. BOEi heeft een herbestemmingsplan uitgewerkt voor de restauratie van de gebouwen waar in de nabije toekomst een bibliotheek, een jongerenvoorziening, een buurtcentrum en een theater gaan komen.

Cereol is volgens BOEi een mooi voorbeeld van een herbestemmingproject dat een grote rol speelt in stadsvernieuwing. “Oude panden hebben een sfeer en een karakter dat met nieuwbouw niet is te evenaren”, zegt Arno Boon, directeur van BOEi. “Het zijn de iconen van stad en land. De nieuwe generatie ondernemers wil graag in dergelijke gebouwen zitten en op die manier worden monumenten steeds vaker de aanjagers van stedelijke ontwikkeling. Het opknappen van historische panden en het toevoegen van nieuwe functies kan een enorme impact hebben op het omliggende gebied.”

Openstelling

Op 10 en 11 september, tijdens de Open Monumentendag, stelt BOEi 28 herbestemmingslocaties open. Zo gaat de Mouterij in Wageningen open, waar koopwoningen gemaakt worden in de Kuiperij en het voormalige Laboratorium. Verder zijn er op 10 september wandelroutes uitgezet in en om de DRU-fabriek in Ulft en vinden er rondleidingen plaats in de ENCI (AINSI) in Maastricht. Bij Rohm & Haas in Amersfoort zijn het hele weekend de ateliers geopend.  

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren