Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

CO2-neutraal gerenoveerde woning

20 juli 2011

Een 50 jaar oude twee-onder-een-kapwoning in de wijk Wilhelmsburg in Hamburg (D) is volledig gemoderniseerd en met een aanbouw uitgebreid tot het LichtAktiv Haus; een CO2-neutrale woning met een aangenaam en gezond binnenklimaat. De gebruikte moderniseringsstrategie combineert maximale leefbaarheid met optimale energie-efficiëntie.

De woning is ontworpen in harmonie met de natuur, om de energie van de zon en wind intelligent te gebruiken en een duurzame levensstijl aan te moedigen. De nieuwe aanbouw is groter dan de oorspronkelijke aanbouw, waardoor het bruikbare vloeroppervlakte toeneemt. Daarnaast speelt deze ruimte een rol in het totale energieconcept van de woning. Een water/lucht warmtepomp aangedreven door zonnecollectoren, vormt de basis voor de energievoorziening van het LichtAktiv Haus. Lichtdoorlatende PV-panelen zijn geïntegreerd in het glazen dak en leveren energie voor de warmtepomp en huishoudelijke apparaten.

Natuurlijke ventilatie

Na de renovatie verbinden grote ramen over vrijwel de hele hoogte en breedte het huis met de omgeving. De trap is als een soort meubelstuk vrij in de centrale ruimte geplaatst. Met een automatisch controlesysteem kunnen alle kamers van het LichtAktiv Haus op een natuurlijke manier worden geventileerd. Een waterreservoir in de voortuin verzamelt regenwater dat wordt gebruikt voor de toiletten, de wasmachine en het sproeien van de tuin.

Model Home 2020

Het LichtAktiv Haus is het vierde Active House in een reeks van zes, die de Velux Groep in Europa bouwt voor het Model Home 2020-project. Het project in Hamburg is het eerste renovatieproject van het Model Home 2020-experiment, en is op dit moment open voor publiek. Vanaf 2012 wordt het huis voor een jaar door een gezin bewoond en zal worden gemonitord, als onderdeel van het experiment. Tijdens de bewoning zal gebruik worden gemaakt van geavanceerde systemen om doorlopend het energieverbruik en binnenklimaat te controleren zonder dat dit eventuele beperkingen oplevert voor de familie die er woont. “Het is onze overtuiging dat mensen, als gebruikers van een woning, centraal moeten staan bij het ontwikkelen van toekomstige duurzame woningen”, volgens Michel Kalis, commercieel directeur van Velux Nederland B.V. “Het LichtAktiv Haus is bedoeld als een huis dat zich aanpast aan de behoeften van haar bewoners en niet andersom.”

De evaluatie zal inzicht bieden in de vraag of de visie van Velux op het creëren van ideale woonomstandigheden met een comfortabel binnenklimaat, veel natuurlijk licht en een optimale energie-efficiëntie, in de praktijk kan worden toegepast. Alle resultaten zullen openbaar worden gemaakt.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren