Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Certificaten Bestaande Bouw en Gebruik uitgereikt

20 september 2011

De eerste BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik-certificaten zijn door de Dutch Green Building Council (DGBC) uitgereikt aan ANWB, SER, ING Real Estate, DWA en Kennedy Wilson/ Bank of Ireland Private Banking. Dit gebeurde tijdens de Dutch Green Building Week in Rotterdam.

Sinds ‘BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik’ in juni 2011 op vastgoedbeurs PROVADA officieel werd gelanceerd, kan het op warme belangstelling rekenen. De behoefte aan een ‘all-in’ duurzaamheidskeurmerk voor bestaande gebouwen wordt dan ook sterk gevoeld bij de vastgoedeigenaren en -beheerders van Nederland. Omdat dit tweede keurmerk van DGBC niet alleen het gebouw zelf beoordeelt, maar ook het beheer en gebruik ervan, is het extra relevant voor gebouwbeheerders.

Verduurzamingsproces

Met het certificaat kan de duurzaamheidsprestatie van een bestaand gebouw worden bepaald en daarna steeds verder worden bijgesteld. De eigenaar, beheerder of gebruiker stelt via een zelf-assessment een nullijn en begint een verduurzamingsproces. Vervolgens blijft hij dit jaarlijks monitoren met nieuwe assessments.

“Dit is een aanpak die recht doet aan het feit dat de echte duurzaamheid van een gebouw niet alleen afhangt van fysieke kenmerken, maar ook van de manier waarop het wordt beheerd en hoe de eindgebruiker ermee omgaat”, volgens Jaap Gillis, bestuursvoorzitter van de DGBC en COO Redevco. Er wordt gekeken naar drie deelgebieden: asset, beheer en gebruik. ‘Asset’ is het gebouw zelf, de exploitatie ervan valt onder ‘beheer’, en de manier waarop de gebouwgebruikers hun activiteiten in het gebouw managen, wordt beoordeeld onder ‘gebruik’.

Financiële voordelen

“Hoe duurzaam je pand is, heeft invloed op de identiteit van het gebouw en op die van je hele bedrijf”, zegt Gillis. “De financiële voordelen zitten vooral in de toegenomen waardering van je pand in de ogen van huurders, medewerkers, commerciële relaties, enzovoorts. Bij hen staat duurzaamheid namelijk gewoon op het wensenlijstje dat ze je presenteren.”

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren