Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Buffer corporaties vervijfvoudigen

15 mei 2012

De woningcorporaties moeten meer van hun huuropbrengsten in een gemeenschappelijke buffer storten. Minister Spies van Binnenlandse Zaken wil de reserve voor corporaties van 1 procent nu van 12,5 miljard euro verhogen tot 5 procent eind volgend jaar. Dit meldt het Financieele Dagblad (FD).

Volgens het FD is de verhoging ingegeven door de slechte vermogensposities van steeds meer van de 389 woningcorporaties. Redenen hiervoor zijn de kredietcrisis – waardoor de solvabiliteit en de liquiditeit van corporaties onder druk staat – en de dalende woningmarkt. Voorzitter Marc Calon van Aedes noemt de vervijfvoudiging van de buffer “desastreus, maar onontkoombaar”. “Als veel corporaties in nood komen, moet er jaarlijks extra geld komen om ze te saneren”, zo stelt Calon.

Verhuurdersheffing

De vergroting van de financiële buffer voor corporaties komt bovenop de in het Lenteakkoord vervroegde intreding van de zogenoemde verhuurdersheffing. Met deze heffing roomt de staat een deel van de huren af die de corporaties ontvangen. Beide maatregelen beperken de investeringsmogelijkheden van de corporaties drastisch. Het is momenteel nog onduidelijk volgens het FD wat de verhoging van de buffer betekent voor het onderhoud van het bezit van de corporaties en voor hun huurders.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren