Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Bouwbarometer negatief

27 maart 2012

De ontwikkeling van de Bouwbarometer is in het eerste kwartaal van 2012 wederom negatief. Alle partijen hebben te maken met krimpende omzetten. Orderportefeuilles nemen bij sommige partijen echter wel toe. Vooral het begin van de keten (architecten en aannemers B&U) heeft het zwaar. Partijen die relatief veel renovatiewerk doen, staan er nog het beste voor. Dit blijkt uit de Bouwbarometer van BouwKennis en USP Marketing Consultancy.

Aan het begin van de uitvoerende bouwketen is de daling het grootst. In het eerste kwartaal van 2012 noteert per saldo 42 procent van de aannemers B&U een lagere omzet dan een jaar eerder. Zij zijn sterk afhankelijk van de opdrachtenstroom vanuit de architecten. Eind 2010 leek het even de goede kant op te gaan met architecten, toen het omzetsaldo uitkwam op -2 procent. In 2011 zette deze trend echter niet door. Het economisch klimaat verslechterde vanaf de tweede jaarhelft, waarmee ook vele bouwplannen in de ijskast verdwenen. Hierdoor is er ook een omzetterugval bij architecten te zien. In het laatste kwartaal van 2011 noteerde 23 procent van de architecten een lagere omzet dan een jaar eerder, in het eerste kwartaal van 2012 is dat zelfs bij per saldo 42 procent het geval.

Verdere daling orderportefeuille architect

De gemiddelde orderportefeuille van architecten komt in het eerste kwartaal van 2012 uit op 4,2 maanden werk. Dat is het laagste niveau in de historie van de Bouwbarometer. Ten opzichte van het hoogste punt (4e kwartaal 2005) is het een halvering. Opvallend is echter de stijging bij aannemers B&U. Hun orderportefeuille neemt toe van 3,9 naar 4,7 maanden werk. Dit hangt waarschijnlijk samen met de stagnatie in hun werkzaamheden in het eerste kwartaal van 2012.

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor de omzet bij de zeven doorgemeten partijen in de Bouwbarometer stonden vorige editie bouwbreed in de min. Aan het begin van de keten zit nog altijd het probleem. Van de architecten en aannemers B&U denkt per saldo 26 procent een omzetdaling te noteren in het tweede kwartaal van 2012. Dit moet vooral gezien worden als indicatie voor de verwachte nieuwbouw. Bij de partijen die relatief vaak actief zijn in het renovatiesegment, zijn de verwachtingen beter.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren