Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Bloemkoolwijken van de toekomst

3 april 2012

Woonerfwijken uit de jaren zeventig en tachtig hebben een opknapbeurt nodig. Het zijn niet de probleemwijken van de toekomst, maar de populariteit neemt af en de onveiligheid en overlast nemen toe. De SEV evalueerde de aanpak in negen Nederlandse bloemkoolwijken met problemen. Het rapport ‘Bloemkoolwijken toekomstbestendig maken’ laat zien wat werkt. Andere wijken kunnen profiteren van de ervaringen. Het rapport wordt op 3 april gepresenteerd tijdens het congres Bloeiende Bloemkoolwijken in Almere.

Meer dan een miljoen Nederlandse woningen staat in een van de 150 woonerfwijken uit de jaren zeventig en tachtig; de zogenoemde bloemkoolwijken. Gebouwd als veilige en kindvriendelijke wijken voor jonge middenklassegezinnen. De populariteit van deze wijken neemt echter af en de huizenprijzen dalen. De matige kwaliteit van de woningen en de onduidelijke structuur van de wijk, gecombineerd met sociaal-economische problemen, maken een integrale aanpak noodzakelijk. Met een combinatie van sociale, fysieke en economische aanpakken, blijken deze wijken weer jaren vooruit te kunnen.

Resultaten

Uit de evaluatie van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) blijkt dat een combinatie werkt van renovatie van de woningen, aanpakken van groen, sociale interventies en het sturen van de bevolkingssamenstelling. De woningen zijn daardoor beter te verhuren; de waarde van de woningen is gestegen en de sociale samenhang is vergroot. Juist de mix van maatregelen is een succes.

Aanleiding

De aanleiding voor de start van het SEV-programma Bloemkoolwijken was de publicatie ‘De toekomst van de bloemkoolwijk’ uit 2008. Hieruit bleek dat de woonerfwijken uit de jaren zeventig en tachtig niet werden gezien als de probleemwijken van de toekomst. Wel maakte de publicatie duidelijk dat er aan deze wijken aandacht besteed moest worden om ze voor afglijden te behoeden. Voor de inrichting van het programma van de SEV stelde zij een netwerk samen met vertegenwoordigers van circa twintig woonerfwijken verspreid door Nederland. Het doel was kennis en ervaringen uit te wisselen. Regioplan schreef de evaluatie ervan; ‘Bloemkoolwijken toekomstbestendig maken’.

Wijken

De negen woonerfwijken die de problemen hebben aangepakt, liggen in Maarssenbroek, Den Helder, Den Bosch, Emmen, Groningen, Capelle aan den IJssel, Lelystad, Almere en Rotterdam. Gewone wijken in Nederland kunnen hiervan profiteren en de maatregelen preventief inzetten.

Renda special

De komende renda special staat in het teken van Wonen in de Seventies (verschijning 20 april). Deze is ook beschikbaar voor deelnemers aan het congres. In de special staan bijdragen van onder meer Anke van Hal en Anne-Marij Postel, Martijn Ubink (analyse van bloemkoolwijken), Anne-Jo Visser en Matthijs Uyterlinde (over het rapport ‘Bloemkoolwijken toekomstbestendig maken’) en gemeente Lelystad (waar een van de negen wijken uit de evaluatie ligt).

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren