Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Beter toezicht corporaties

2 mei 2011

Een nieuwe autoriteit gaat extern financieel toezicht houden op de woningcorporaties in Nederland en op de naleving van de regels voor staatssteun. Daarnaast moeten corporaties een scheiding aanbrengen tussen de taken die zij met staatssteun uitvoeren en commerciële activiteiten zonder staatssteun. Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) houdt toezicht op onder meer governance, integriteit en de prestaties van de corporaties.

De nieuwe autoriteit, die de opvolger zal zijn van het Centraal Fonds Volkshuisvesting, krijgt zelfstandige bevoegdheden waaronder de mogelijkheid een aanwijzing te geven. Voor het interne toezicht van de circa 400 corporaties wordt de positie van de Raad van Toezicht versterkt. Zo moet deze vooraf goedkeuring geven over omvangrijke voorstellen zoals grootschalige verkoop­besluiten. Ook moet de Raad verantwoording afleggen in het jaarverslag. De interne toezichthouder is eveneens verantwoordelijk voor een goed functionerend bestuur van de corporatie. De minister kan bij slecht functioneren een of meer leden van de Raad van Toezicht ontslaan. Verder krijgen corporaties de mogelijkheid om het eigen functioneren te verbeteren. Breed gedragen voorstellen daarvoor kan de minister op verzoek van de sector algemeen bindend verklaren.

Staatssteun

Aan het besluit van de Europese Commissie over staatssteun aan woningcorporaties, is deels invulling gegeven via een ministeriële regeling die gericht is op de woningtoewijzing. Het huidige wetsvoorstel legt woningcorporaties aanvullend de verplichting op een scheiding door te voeren tussen activiteiten die met staatssteun mogen worden uitgevoerd en overige activiteiten.

Op voorstel van Donner heeft de ministerraad ingestemd met toezending van het wetsvoorstel aan de Tweede Kamer. Met het wetsvoorstel geeft het kabinet invulling aan de afspraken in het regeerakkoord om het functioneren van woningcorporaties als ondernemingen met een maatschappelijke taak te verbeteren.

Lees ook het bericht Plicht Europees aanbesteden vervalt, waarin meer nieuwe regelgeving voor corporaties wordt vermeld.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren