Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

BEAU, innovatievoorstel voor de toekomst

17 januari 2012

Built Environment Architecture Urbanism (BEAU) is als onderdeel van één van de negen plannen voor het topsectorenbeleid van het Ministerie van EL&I verschenen. Het voorstel is op verzoek van het ministerie van ELI onder regie van de TU-Delft en BNA onder grote druk opgesteld, met medewerking van een dertigtal partners uit de wereld van kennis en praktijk. Met BEAU zijn er nog een vijftal programma’s voor de topsector creatieve industrie gepresenteerd.

Met BEAU moet de innovatie en het ondernemerschap een impuls krijgen voor dit onderdeel van de creatieve industrie. De nadruk ligt op energiebesparing, gebruiksgericht ontwerp en hergebruik, met innovatie en kennisdeling als belangrijke principes. In de ‘roadmap’ staat een aanpak voor een innovatieprogramma waarmee overheid, kenniswereld en bedrijfsleven gezamenlijk aan de slag willen. De totale jaarlijkse impuls zal voor deze sector oplopen tot ongeveer 9,5 miljoen per jaar.

Minister Verhagen van EL&I heeft maandag 16 januari bij de presentatie van de plannen uit de negen topsectoren de inzet van betrokken partijen geprezen. Hij maakte in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat er bij het bedrijfsleven – een van de drie partijen in de zogenoemde gouden driehoek van overheid-kennis en bedrijfsleven – bereidheid is om in totaal 1,5 miljard te investeren in dit innovatieprogramma. Uiteindelijk moeten de plannen leiden tot het doel dat Nederland het meest innovatieve land wordt.

Nu of nooit

De BNA heeft intensief met TU-Delft meegewerkt. “Het was nu of nooit met de topsector creatieve industrie”, aldus BNA-directeur Fred Schoorl. “Innovatie en internationaal werken behoren tot belangrijke impulsen voor de gehele architectenbranche om sterker uit de crisis te komen. Daarom hebben wij met de FDCI - Federatie Creatieve Industrie – in dit topsectorentraject actief meegedaan. Het woord is nu aan EL&I en anderen of we het ook werkelijk kunnen gaan doen.”

Het onderzoek werd getrokken door Frank van der Hoeven (Directeur Onderzoek Bouwkunde TU Delft) en Fred Schoorl (directeur BNA), en is nu al ondertekend door dertig partners uit de creatieve industrie. De komende maanden wordt het programma verder uitgewerkt.

Minister Verhagen van EL&I geeft naar verwachting in maart dit jaar een definitief oordeel over de negen ingediende  programma’s van de topsectoren.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren