Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Almere schrapt bouwregels

14 juli 2011

De Almeerse wethouder Adri Duivesteijn (Ruimtelijke Ordening) heeft per direct de regels rond het zelfbouwen via het particulier opdrachtgeverschap (po) versoepeld. Daarmee is Almere de eerste gemeente in Nederland waar sommige technische wettelijke eisen voor een woning niet meer of slechts heel globaal worden getoetst. Het ministerie van BZK heeft laten weten de beslissing ‘onwenselijk’ te vinden.

“De gemeente moet zich niet meer bemoeien met de binnenkant van een woning”, stelt Duivesteijn. “Wij geven de po’ers een grote mate van vrijheid. We toetsen nog wel op constructieve veiligheid, maar niet meer op de inrichting van een woning.” Zo wordt er nog wel gecontroleerd of een trap deugdelijk is neergezet of dat er op een open verdieping een hekwerk is geplaatst zodat kinderen er niet af kunnen vallen. Maar of het huis wel of niet toegankelijk is voor een gehandicapte, of dat een deurpost de wettelijke afmeting van 2,30 m heeft, wordt niet meer gecontroleerd. Zelfbouwers mogen bijvoorbeeld ook zelf beslissen om geen ramen in het huis te plaatsen.

Vervelende regeltjes

Wekelijks krijgt Duivesteijn verzoeken van zelfbouwers die tegen ‘vervelende regeltjes’ aanlopen. “Ik vind dat een bouwer zelf verantwoordelijkheid kan dragen, hij moet zelf bepalen wat hij wil bouwen. Het moet niet uitmaken of ik het misschien onverstandig vind om bepaalde keuzes te maken, het gaat erom wat een bouwer zelf verstandig vindt”, aldus de wethouder. Hij hoopt door de maatregel een landelijke discussie op te starten over de ‘zin en onzin van regeltjes’. “We willen dat wij door de rijksoverheid aangewezen worden als vrije zone.”

Onwenselijk

Het ministerie van BZK heeft inmiddels laten weten deze beslissing van de gemeente Almere ‘onwenselijk’ te vinden. “Als een gemeente niet meer toetst dan kan dit de rechtszekerheid van burgers benadelen, omdat er een risico bestaat dat er een vergunning is afgegeven die niet aan alle regels voldoet”, volgens Richard Gielen namens het ministerie. “Een ‘boze buurman’ kan dan bijvoorbeeld verzoeken om te handhaven en de gemeente zal dit moeten doen.” En dan is de zelfbouwer verantwoordelijk voor het corrigeren van de ‘afwijking’.

Het ministerie wil nu van Almere weten op welke manier en waarop de gemeente nog wel blijft handhaven. Gielen: “We horen graag van de gemeente hoe men denkt dat toch aan alle eisen tijdens de bouw voldaan zal worden. Minister Donner heeft ook voorstellen gedaan voor vereenvoudiging van regelgeving, maar zover is het nu nog niet. Het is dus onwenselijk als Almere van de nu geldende landelijke wettelijke regels afwijkt.” 

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren