Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

ABN AMRO: Naijleffect crisis van korte duur

1 juni 2010

De woningmarkt verkeert in 2010 nog altijd in zwaar weer. De sector heeft als enige overduidelijk last van een naijleffect door de crisis. Volgens ABN AMRO is dit effect van korte duur, omdat de vooruitzichten op de langere termijn positief zijn. Voorwaarde is wel dat de woningmarkt erin slaagt dit jaar een fikse ommezwaai te maken: van een aanbodgedreven naar een vraaggestuurde markt. Dat is te lezen in ‘Visie op Bouw en Vastgoed’, het sectorrapport van de bank.

Volgens ABN AMRO is het de hoogste tijd dat de woningmarkt haar denken gaat richten op de eindklant. Erik Steinmaier, sector banker Bouw & Vastgoed ABN AMRO: “Tot op heden heeft vorm te veel boven functie geprevaleerd binnen de woningsector. Prestigieuze projecten waarmee gemeenten en ontwikkelaars sier konden maken, domineerden de markt. Het belang van de klant is daarbij te vaak ondergewaardeerd.”

Minder uitbesteden

Volgens ABN AMRO is het belangrijk dat ontwikkelaars en bouwers hun operatie aanpassen om kwalitatief in te kunnen spelen op de behoeften van de klant. Steinmaier: “Als je het ons vraagt, draait het erom dat de woningmarkt verantwoordelijkheid toont voor zijn eigen projecten. Het is daarom raadzaam dat bedrijven binnen de sector investeren in kennis, expertise en mankracht, specifiek aan de voorkant van hun operatie. Alleen zo ben je in staat te sturen op een kwalitatief eindresultaat. Werk uitbesteden is natuurlijk gemeengoed binnen de sector, maar wij zouden dat veelal beperken tot het uitvoerende werk.”

Niet onder kostprijs

De vooruitzichten op de (middel)lange termijn zijn volgens de bank uiterst positief. Maar 2010 wordt voor de woningmarkt  nog wel een jaar om pas op de plaats te maken en tegelijkertijd veranderingen door te voeren. De sector moet vaste kosten daarom binnen de perken houden volgens de bank, en niet onder de kostprijs gaan werken. Samenwerking binnen de keten vindt zij des te meer van belang, onder meer om faalkosten te reduceren. Steinmaier: “De markt is op weg naar herstel, tegelijkertijd is er nog veel werk aan de winkel. Maar wij hebben er vertrouwen in dat de markt zich herpakt.” ABN AMRO is van plan zelf ook weer activiteiten te gaan ontplooien als financier van vastgoed.

Lees hier andere berichtgeving over 'Visie op Bouw en Vastgoed'.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren