netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Nieuwe uitdagingen in een veranderende (vastgoed)wereld
Joost Nieuwenhuijzen

di 17 oktober 2017

Het mooie van vastgoed is, vind ik althans, dat het altijd in beweging is. Dat klinkt vreemd, want het echte vastgoed staat zo vast als een huis. Maar schijnt bedriegt. Ik ben nu alweer vele jaren managing director van de European Federation for Living (EFL) en elk jaar zijn er weer vele ontwikkelingen, trends en hypes te zien. Dat maakt de sector ook zo interessant om in te werken.

De ontwikkelingen die onze leden de laatste tijd bezig houden, zijn van grootstedelijk niveau. Om een paar ontwikkelingen te noemen: migratiestromen, betaalbaarheid van wonen, digitalisering, ouderenhuisvesting en natuurlijk ook duurzaamheid. Omdat vastgoed zo lang staat, is enige vorm van flexibiliteit gewenst. En regeren is vooruitzien. Dus is zaak om als (maatschappelijk verantwoorde) organisatie deze ontwikkelingen te signaleren en ‘in de vingers te krijgen’. En je kan als organisatie ook niet onbeperkt kennis inkopen. Dus: wat te doen?

Precies, je sluit je aan bij een netwerk, die kennis en kunde bij elkaar brengt. Het netwerk van EFL groeit nog steeds en dat laat mijns inzien ook zien dat we als sector nog veel van elkaar kunnen en willen leren. Zo stapelen we niet alleen stenen, maar ook kennis. Dat levert weer ideeën op. Plus, door kennis met en onder de leden te delen, zijn nieuwe oplossingen nooit ver weg. Dat is een grote meerwaarde, want ontwikkelingen laten zich niet stoppen door grenzen.

Zo gaan we in 2018 de grootste corporaties uit Europa in Parijs bijeen brengen. Dat moet wel interessant worden. En we delen kennis in verschillende Topic Groups, workshops en tijdens congressen. De eerstvolgende is eind november in het Belgische Gent. Met deze evenementen verbindt EFL vele woningcorporaties met elkaar en met kennisinstituten en universiteiten uit Europa.

Zo zijn we samen sterk. En dat vind ik dus mooi aan de vastgoedsector. De uitvoering is van beton, stenen en cement, maar de gedachte erachter bestaat uit het inspelen van maatschappelijke ontwikkelingen. En daar komen heel veel mooie dingen uit. Wat heb ik toch een fantastische baan!

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren