Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Modulair bouwen

19 mei 2020

Patrick Theelen is Business Developer bij Kingspan, leverancier en dienstverlener van isolatie- en bouwschiloplossingen. Aan de hand van het welkomstinterview stelt hij Kingspan graag voor aan het Renda netwerk.

1. Wat is Kingspan voor bedrijf?

Kingspan levert al ruim 50 jaar wereldwijd isolatie- en bouwschiloplossingen voor de bouw van hoogwaardige, duurzame en brandveilige gebouwen. Het is onze missie bij te dragen aan een CO2-neutrale toekomst waarbij het welzijn van de mens en onze planeet centraal staat. Ook in de woningbouw dragen we ons steentje hieraan bij met onze geïsoleerde sandwichpanelen.

2. Welk van de Renda thema's vinden jullie het belangrijkst en waarom?

We vinden een totaalbenadering waarbij de bewoner centraal staat belangrijk, dus in die zin zijn alle thema’s belangrijk. Als we moeten kiezen, zijn ‘betaalbaarheid’, ‘ketensamenwerking’ en vooral ‘kwaliteit van wonen’ voor Kingspan het allerbelangrijkst. Als bewoners een kwalitatief goede woonbeleving hebben, tegen een betaalbare huurprijs, zal dit zorgen voor langdurige bewoning en daarmee sociale cohesie, een gemeenschap, en een levendige buurt. Dat is waar we het uiteindelijk voor doen.

Daarnaast zal niemand in de bouwsector het belang van ketensamenwerking kunnen ontkennen. Alleen de weg ernaar toe wordt nogal eens onderbelicht. Pak een van de andere thema’s die Renda belangrijk vindt als voorbeeld: circulariteit. Er zijn gelukkig steeds meer bedrijven in de keten van grondstof tot eindproduct die ook kiezen voor producten met een positieve CO2-footprint. Of die meer gebruikte materialen opnieuw inzetten op een andere plek, al dan niet na herstel en verbetering. Denk aan architecten, aannemers, leveranciers en producenten, maar ook opdrachtgevers. Je kunt niet circulair bouwen als je product niet circulair is, als je ontwerp niet circulair is, maar ook niet als je opdrachtgever niet écht circulariteit wil. Anders gezegd: we kunnen niet circulair werken in een lineair model. Het netwerk van Renda is om al deze redenen ideaal om diverse partijen samen te brengen.

3. Hoe helpen jullie de sector vooruit?

Door een bijdrage te leveren aan de renovatie in de woningbouw met een methode die overlast voor bewoners zo veel mogelijk beperkt. Zo is het toepassen van sandwichpanelen snel qua bouw, lang qua levensduur en is de volledige renovatie van buitenaf uit te voeren. Daarnaast leveren we een hoge bijdrage in de energietransitie door flinke isolatiewaarden (tot Rc 8), luchtdichtheden en een eenvoudige montage van zonnepanelen.

Maar we leveren ook een bijdrage door een eerlijke frisse blik en de wil tot samenwerken voor onze toekomst. Als het gaat over onderwerpen als brandveiligheid, circulariteit of CO2-reductie, zetten wij onze commerciele pet af en delen we alle kennis die we hebben.

4. Wat is jullie toekomstvisie voor de bestaande bouw? Wat moet de sector beter doen?

In de bestaande bouw is het belangrijk om zoveel mogelijk de CO2-uitstoot te beperken. Om dit te bereiken zou de sector beter moeten kijken naar het gebruik van materialen die uitstoot reduceren. Of naar het gebruik van mínder materiaal met hogere isolatiewaarden. We zullen prefab moeten gaan bouwen, met een reverse-buidling gedachte zodat we alle componenten weer circulair kunnen inzetten.

De eisen en wensen aan woningen zullen door de tijd altijd aan verandering onderhevig zijn. We moeten het proces hierop inregelen. Modulair bouwen zal zijn intrede moeten doen in zowel ontwerp als bouwmethode.

5. Wat wil je zelf nog kwijt?

Wij hopen dat Renda ons veel inspirerende contacten en inzichten oplevert, waarmee we samen mooie stappen kunnen zetten. Niet alleen voor Kingspan of Renda, maar ook voor de bewoners van de ruim 8 miljoen bestaande woningen in Nederland. Zo helpen we mens en milieu naar een betere toekomst.

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren