Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

“Met de ene kun je plezier hebben”

18 april 2017

Frans Dusol is bestuurslid van Schilder^sCOOL Nuenen. Dit omdat Dusol het belangrijk vindt dat jongeren goed en vakkundig worden opgeleid. Niet alleen voor het bedrijf, maar vooral ook voor het vak en de sector. Als het aan Dusol ligt, komen er niet alleen meer leerlingen, maar ook meer leerbedrijven. Enthousiaste, gemotiveerde jongeren moeten de plek innemen van pensioengerechtigde oudere collega's. Bij Dusol blijft bijna 99 procent van de leerlingen plakken. Als het aan Joey en Rick ligt, zij ook.

Er moeten meer jongeren schilder worden. Waarom is het zo'n leuk vak?

Joey: “Het werk is heel gevarieerd. Je bent altijd op een andere plek en je hebt veel vrijheid.” Rick: “En je ziet meteen het resultaat.”

Waar moet je goed in zijn, als je schilder wilt worden?

Rick: “Je moet rustig zijn, niet willen haasten. En stressbestendig. Een beetje sociaal zijn is ook wel handig, want je hebt met veel verschillende mensen te maken. Niet alleen met collega’s, maar ook met bewoners. Soms komen ze een praatje maken, over het werk of gewoon kletsen. Ik vind dat wel gezellig.”

En hoe bevalt de opleiding?

De jongens halen hun schouders op. Rick: “Het hoort erbij, maar je hebt er ook echt wat aan.” Joey: “We krijgen theorie over materialen. Welke verf gebruik je bijvoorbeeld op een metalen ondergrond en welke op hout?” Rick: “Verder krijg je opdrachten die je op de leerwerkplek laat aftekenen door de leermeester als je ze beheerst.” Joey: “We moeten ook leren glaszetten, dat doen we niet dagelijks. Dan kunnen we een dag met een glaszetter mee.” Henk (heeft net als de andere leermeesters bij Dusol een opleiding praktijkopleider gevolgd en gaat jaarlijks naar een terugkomdag): “Dat is het voordeel van een groter bedrijf. Wij onderhouden vastgoed, dus schilderen niet alleen, maar zetten ook glas, doen kitwerk en saneren houtrot.”

Leren jullie ook over veiligheid, gezondheid en milieu?

Joey: “Zeker. Op school krijgen we les over afvalscheiding bijvoorbeeld.” Henk: “We zijn nu aan het schilderen in een flat van Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl. Zij omarmen The Natural Step. Daar hoort o.a. ook bij: met zo min mogelijk auto’s naar het werk rijden. Dat krijgen die jongens ook allemaal mee.”

Zijn, het goeie, Henk? Deze leerlingen?

Henk: “Zeker. Ik heb een tijdje een mindere lichting meegemaakt. Die kozen niet zelf voor het vak. Deze twee gaan er echt voor en vinden het leuk. Ze gaan hun gang en als ze iets niet weten, vragen ze het. Niet zomaar doorgaan. Bij de planning geef ik aan met hoeveel leerlingen ik op een klus sta, dan houden ze daar rekening mee, zodat er ook daadwerkelijk iets geleerd kan worden.”

Wat vinden jullie van Henk?

Rick: “Ja, leuk!” Joey: “Ja, met de ene kun je plezier hebben en de ander is wat serieuzer.” Henk behoort duidelijk tot de eerste categorie.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren