Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Meer woongenot op de gracht

4 oktober 2021

Het afgelopen jaar zijn de flats aan de Lourdesstraat en de Boudewijn-Eik grondig gerenoveerd. HEEMwonen pakte dat samen met aannemer BAM Wonen op. De woningen kregen bijvoorbeeld nieuw HR++ glas, asbest werd verwijderd en de ventilatiekanalen onderhouden. De balkonschermen werden vervangen en de flat kreeg een nieuw uiterlijk. Op het dak liggen nu zonnepanelen, die de algemene ruimtes voorzien van elektriciteit. We vroegen bewoner Math Dols en projectleider Erik Schmetz hoe de renovatie is verlopen.

Tekst en beeld BAM Wonen

Kluskalender
Math Dols heeft zelf in de bouw gezeten en is tevreden over de aanpak. “Het was voor mij heel erg duidelijk wat er ging gebeuren. En hoe het ging gebeuren. Voor onze woning kregen we een heel duidelijk schema met de gebeurtenissen per dag. Er stond op wie er kwam en wat er gebeuren ging. De kluskalender van BAM Wonen was heel mooi, heel duidelijk vormgegeven. Voor mij is alles meegevallen. Er was vooral veel werk aan de buitenkant. Het enige wat in de woning veranderd is, is het ventilatiesysteem.”

Nieuwe uitstraling
Math zat in de klankbordgroep voor de renovatie van de flats. Hij vertelt: “Het contact verliep heel goed. We konden bij vergaderingen vragen stellen aan HEEMwonen en BAM Wonen. Ik ben tevreden over het resultaat. Ik vind het een opwaardering van de flat. Ze heeft een nieuwe uitstraling.” HEEMwonen projectleider Erik Schmetz vertelt hoe dat komt: “Omdat Teeken Beckers Architecten hierbij betrokken was, konden we de flats een beetje extra karakter meegeven. Door de nieuwe uitstraling zijn de flats heel moderne gebouwen. De galerijschermen en balkonhekken zijn nu van glas. De algemene ruimtes hebben nieuwe trapleuningen en led-verlichting. En de kozijnen en beton zijn geschilderd. Het is een echte metamorfose.” Math vult hem aan: “En de flat heeft een mooi uitzicht. Aan de ene kant kijken we tot ver in Duitsland. En aan de andere kant zien we Kerkrade.”

Meer woongenot en besparing op energie
Math vervolgt: “Mijn woning is van energielabel D naar energielabel A gegaan. Het is goed te merken dat er HR++ glas in de ramen zit. Het was winter toen ze het bij mij geplaatst hebben. Toen het glas erin zat, werd het direct warmer. Dat was een behoorlijke verbetering waar je meteen voordeel van hebt.” Erik vertelt: “Vóór de renovatie deden we een bewonersonderzoek. De temperatuur in de woning was voor veel mensen een belangrijk verbeterpunt. Daarom onderzochten we hoe we de flats niet alleen konden onderhouden, maar ook verduurzamen. We plaatsten isolatiemateriaal op de kopgevels, waar geen ramen zijn. Die isolatie is afgewerkt met steenstrips in een patroon dat de architect ontworpen heeft. De architect koos voor donkerbruin met lichtbruin. In de gevel zat al een blokpatroon. Dat is behouden. In de wijk hebben meer woningen een patroon dat hierop lijkt. Zo blijft de flat een deel van de buurt.”

Bewoner Math Dols is blij met de verbeteringen aan zijn woning. Beeld: BAM Wonen.

Projectleider Erik Schmetz: "Door de nieuwe uitstraling zijn de flats heel moderne gebouwen." Beeld: BAM Wonen.

Reacties

Bewoner Math Dols. Beeld: BAM Wonen
bekijk ook
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren