Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Maak wonen, service en zorg transparant

Naar welke woonvormen zijn ouderen op zoek? Welke producten en diensten zouden ouderen graag zelf regelen? En, welke keuzes maken zij als er meer zorg nodig is? Het zijn vragen waar we ons bij SOR vaak mee bezighouden.

Ouderen willen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Uiteraard kan dat gepaard gaan met hulp en ondersteuning. Wanneer ouderen in staat zijn om de eigen regie te behouden, over hun woning, hun leefomgeving en service- en zorgdiensten die ze willen ontvangen, zullen zij zich gelukkiger voelen. Op dit moment lijkt het of er weinig te kiezen valt voor ouderen. Terwijl er zoveel bestaande en nieuwe oplossingen zijn. Voor iedere portemonnee.

Om ouderen beter inzicht te geven in het aanbod werken we bij SOR sinds kort samen met Woonz. Woonz.nl is een onafhankelijk internetplatform waar senioren zich kunnen oriënteren. Er kan een keuze gemaakt worden uit een breed aanbod van senioren- en/of zorgwoningen en diverse service- en zorgdiensten. Bij SOR huisvesten we ouderen in Rotterdam. Op dit moment maak ik mij er hard voor dat alle Rotterdamse organisaties die woningen, diensten en producten voor ouderen aanbieden deelnemen aan dit platform.

Zo hoop ik een Rotterdamse wegwijzer voor ouderen te maken en tegelijkertijd meer inzicht te krijgen in de wensen die er leven bij ouderen. Zodra (woon)zorgorganisaties, welzijnsorganisaties, corporaties en alle dienstverleners op een uniforme wijze laten zien wat de mogelijkheden zijn, kunnen ouderen ontdekken wat echt bij hen past. Pas dan zijn zij bereid om hun wensen te uiten. Vervolgens kunnen ze zelf, of samen met familie of een professional, keuzes maken binnen de mogelijkheden. Dit geeft hen een gevoel van controle en eigenwaarde. Dat maakt gelukkig.

Inzicht in de wensen van ouderen maakt het mogelijk om matches, en nog veel belangrijker, mismatches van vraag en aanbod te analyseren. Het zet de deur open naar omgevingsanalyses en benchmarks. Met deze analyses in de hand kunnen we er samen voor zorgen dat de woning, leefomgeving, service en zorg die ouderen ontvangen aansluit bij hun wensen.

Het ministerie van VWS ondersteunt deze werkwijze, dus ik hoop met alle aanbieders voor ouderen in Rotterdam het voorbeeld te zijn voor de rest van Nederland. Ik geloof erin dat we door het leggen van de verbinding tussen vraag en aanbod echt van betekenis kunnen zijn voor de ouderen. Laten we er met elkaar voor zorgen dat iedereen fijn blijft wonen tot op hoge leeftijd. Je bent tenslotte maar één keer oud!
 

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren