netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Leren van nieuwbouw

ma 24 apr 2017

Renda verbindt mensen. Dat nemen we bij de Renda Banenruil erg letterlijk. Professionals gunnen een collega uit de sector een kijkje in de keuken en andersom. Zo leren corporatiemedewerkers, bouwers, leveranciers en adviseurs elkaar beter kennen, elkaars taal te spreken en het DNA van een organisatie te doorgronden.

17 januari 2017

Door Suzanne van Deursen, De Loods

Op uitnodiging van Lodewijk Verleisdonk, projectleider Tiwos, meld ik me in Tilburg. Vandaag kijk ik mee met het projectteam van de Twentestraat. Een nieuwbouwproject in de wijk Jeruzalem waar huurders invloed hebben gehad op de indeling van hun toekomstige woning. Ik houd me dagelijks bezig met het begeleiden van kopers bij het ontwikkelen van hun eigen maatwerk woning, dus ik ben benieuwd of dit proces veel afwijkt voor huurders.

Tijdens de kennismaking komen we er al snel achter dat onze functies behoorlijk wat raakvlakken hebben. Gedurende de presentatie die Lodewijk verzorgt, wordt dit alleen maar duidelijker. Het grote verschil is dat de rol van De Loods stopt na de oplevertermijn van de woning, voor Tiwos moet het grootste deel dan eigenlijk nog beginnen. Wat blijft hangen na de presentatie is de manier waarop Tiwos samen met de aannemer getracht heeft de huurders vooraf een duidelijk beeld te geven van hun toekomstige woning. In het voortraject kregen huurders tijdens een informatiebijeenkomst de kans om over een plattegrond op ware grootte te lopen, met behulp van gekleurde linten kon men vervolgens de gewenste opties aangeven. Een slimme manier om toekomstige bewoners meer feeling te geven bij de tekeningen, een oplossing welke ik zeker ga onthouden.

Ik maak deze middag kennis met diverse projectteamleden die mij allemaal vanuit hun eigen discipline een kijkje geven in het project. Zo spreek ik naast Lodewijk, onder andere de buurtregisseur en de medewerkster communicatie. De missie van Tiwos "sociaal, dichtbij en gedreven" is hier niet slechts een tekst op papier, maar lijkt de medewerkers van Tiwos in het bloed te zitten, mooi om te zien!

Dat zie ik ook terug tijdens de inmeetmiddag met de huurders aan het einde van de dag. De aanwezige medewerkers van Tiwos zijn allemaal even betrokken bij de huurders en je merkt dat er voor de huurders geen drempel is om vragen te stellen over hun nieuwe woning. Leuk om de verhalen te horen van de huurders en interessant om te horen waarom een bepaalde optie voor hen dusdanig meer wooncomfort oplevert dat het een hogere huurprijs waard is.

Het is een hele gemoedelijke inmeetmiddag die wordt afgesloten met een borrel in het buurthuis; om elkaar beter te leren kennen. Het zijn de kleine dingen, zoals deze borrel, die later zorgen voor een goede leefbaarheid in de wijk, dat is mij vandaag op het hart gedrukt!

22 februari 2017

Door Lodewijk Verleisdonk, Tiwos

Het centrale thema van onze banenruil was het betrekken van toekomstige bewoners bij je (nieuwbouw) plannen. De Loods heeft hier ondertussen al weer meer dan 30 jaar ervaring mee. Ik was erg benieuwd naar hoe Suzanne dit aanpakt in haar CPO-projecten. Zo reisde ik naar Aarle-Rixtel. Daar liet Suzanne me met een presentatie zien over hoe de betrokkenheid met de toekomstige bewoners zich vertaalt in haar CPO-projecten. Voor CPO heeft De Loods een eigen merknaam geregistreerd:

Iedereenkanbouwen.nl. Wat me vooral opviel was de eenvoud van het proces van initiatief tot oplevering. Een helder schema op een A4-tje maakte in één oogopslag duidelijk welke fasen een CPO-groep doorloopt en welke mijlpalen daarbij horen. Ik denk dat hier de kracht van De Loods in schuilt: Ze koppelt een grote kennis en ervaring van het bouwproces aan het vermogen om dit in een voor iedereen begrijpelijke taal uit te leggen.

Aan het einde van de middag gingen we in de stromende regen naar een kijkmiddag van het CPO-project in Brandevoort in Helmond. De ruwbouw was in volle gang en de toekomstige bewoners lieten zich niet afschrikken door het weer. Suzanne vertelde dat zij gedurende de bouw vier à vijf keer de gelegenheid krijgen hun woning te bezoeken. Een rondje over de bouw was voldoende om te zien hoeveel keuzevrijheid de toekomstige bewoners hadden. Kavelgroottes, beukmaten en plattegrondindelingen verschilden van woning tot woning. Ook tijdens de bouw was er nog volop keuzevrijheid. Doordat de dragende wanden in kalkzandsteen worden uitgevoerd, kunnen de toekomstige bewoners na het aftekenen van de leidingen en elektrapunten nog wijzigingen aanbrengen, voordat de sleuven worden gefreesd.

Zoals de bouwsystematiek erop is ingericht zo veel mogelijk keuzevrijheid toe te laten, zo geldt dat voor de gehele werkwijze van De Loods. De wensen van de toekomstige bewoners worden niet in een voorgevormde systeemmal geperst. De werkwijze van de Loods biedt juist zo veel mogelijk ruimte aan deze wensen. Met deze mooie ervaring kon ik afscheid nemen van Suzanne en Wout en de terugreis aanvaarden.

Reacties

bekijk ook

Nieuws

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren