netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

"Ik voel me echt een collega"

ma 21 nov 2016

Renda kent een nieuwe rubriek: Leerling & Leermeester. 'Er moet meer aandacht komen voor onderwijs', vingen wij op in ons netwerkt. Sluit het onderwijs wel goed genoeg aan op de praktijk? En wat doen bedrijven om stagiaires op te leiden en goede leerlingen binnenboord te houden? De eerste editie gaat over Justin en Ruud, leerling en leermeester bij Gebroeders van der Plas.

Martin Treffers, bedrijfsleider bij Gebroeders van der Plas, is heel tevreden over de constructie met Schilder^sCOOL. Leerlingen krijgen een contract bij het opleidingsbedrijf, zo lang ze studeren. In Justins geval is dat vier jaar: twee jaar niveau 2 en twee jaar niveau 3. Dit doet hij onder begeleiding van Ruud. De twee kunnen het goed met elkaar vinden: "Gelukkig maar, je zit toch 40, soms wel 50 uur per week met elkaar opgescheept."

Wat is Ruud voor een leermeester?

Justin: "Bij Ruud mag je alles doen. Ik voel me bij hem geen leerling, maar echt een collega.? Ruud: ?Sommige leermeesters gebruiken een leerling als hulpje, ik doe dat niet. Je moet fouten kunnen maken om te leren."

Wat zijn jouw taken/verantwoordelijkheden?

Ruud: "De verantwoordelijkheid ligt altijd bij mij, maar na de bouwvak maak ik jou verantwoordelijk voor de bestelling van materialen, dan weet je dat vast.? Justin: ?O, ja. Is goed.? Ruud: ?Dan leer je meteen dat het niet vanzelfsprekend is dat er altijd kit in de keet ligt."

Heb je bewust voor dit leerbedrijf gekozen?

Justin: "Nee, ik kende Gebroeders van der Plas eerst niet, maar ik vind het fijn dat het een groot bedrijf is. Zij hebben altijd werk voor leerlingen, ook in de winter. Al moet je in de winter wel acht weken naar school. Tegenwoordig werkt een BBL-opleiding iets anders. Naast die winterlessen heb je één keer in de twee weken theorie in plaats van, zo was het eerst, één dag per week."

Matcht de theorie de praktijk?

Justin: "We krijgen nu écht theorielessen, bijvoorbeeld over het hechten van verf, luchtvochtigheid enz.. Dat is wel handig. Eerst moest je een boek lezen en vragen beantwoorden. Daar had je niets aan."

Ruud, kun jij Justin die theorie niet bijbrengen?

Ruud: "Ja en Nee. Vroeger had je veel meer tijd voor begeleiding. Mijn leermeester zei gewoon: 'deze twee kozijnen moeten morgen klaar zijn'. Dan kwam-ie een paar keer kijken en hoorde je wat er wel en niet goed was. Nu moet het hele huis in die twee dagen klaar zijn. Communicatie is het sleutelwoord. Niet alleen met elkaar, maar ook met de klant. Je staat toch vaak bij mensen in de tuin, of zelfs binnen.? Justin: Ik vind contact met bewoners leuk.? Ruud: ?Niet iedereen vindt dat. Gelukkig is Gebroeders van der Plas groot genoeg. Er is altijd wel een ander plekje - of als je het niet met elkaar kunt vinden, een andere begeleider - te vinden."

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren