Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Koning voor 1 Dag

31 mei 2021

Koningsdag 2021 was anders dan anders. Geen vrijmarkten, geen grote feesten, niet dansend de nacht door. Wél een bezoek van de koninklijke familie aan Eindhoven. Die sloot aan bij een digitaal programma, vanuit het technologisch epicentrum de High Tech Campus. Mooi, vond Renda's 'eigen' Wikke Peters, ook werkzaam bij het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE), maar hoort Koningsdag niet óók thuis in de buurten van de stad?

Juist in de buurten wordt Eindhoven gemaakt tot een fijne, leefbare stad. Met het project Koning voor 1 Dag vond CKE een manier om tóch de Eindhovense buurten te betrekken bij Koningsdag. Samen met veel andere partners, waaronder Woonbedrijf, Van der Meijs, Inbo Architecten, Van Liempdt en KnaapenGroep ging CKE in de buurten op zoek naar de ongekroonde evenknie van Willem-Alexander. Welke buurtbewoner verdiende de titel Koning voor 1 Dag?

Bijzondere verhalen

In de weken vóór Koningsdag riep CKE alle inwoners op om iemand te nomineren. En dan niet de bekende Eindhovenaren, maar juist de mensen die in stilte en vanzelfsprekend bijdragen aan hun buurt. De buurman die boodschappen doet voor ouderen. De Buurtpreventie die ’s avonds de straat op gaat om de buurt veilig te houden. De bewoner die elke week soep maakt voor buren in een kwetsbare positie. Peters: “Mensen konden online nomineren, met een hashtag. Maar ook offline, bij één van onze twee ‘gouden koetsjes’, die drie weken door de buurten trokken.” Peters was verrast door de vele nominaties, én de bijzondere verhalen die erbij hoorden. “Dit project heeft mijn vertrouwen in de mensheid volledig hersteld. Er kwamen zevenhonderd nominaties binnen, allemaal mensen die op hun eigen manier bijdragen aan een leefbare, fijne buurt.”

Uit die zevenhonderd nominaties koos een jury van het Oranje Comité per buurt één koning. Deze negenenveertig Koningen van de Buurt namen het tegen elkaar op, in een reeks online Buurten Battles. “Het was best nog een klus om alle deelnemende buurten online te krijgen. De technologie die ervoor nodig is, is niet voor iedere buurt vanzelfsprekend.” Met praktische ondersteuning van CKE en studenten van het plaatselijke Summa College, deden alle buurten mee. Uiteindelijk bleven er zeven Koningen over, per stadsdeel ééntje, die het in een spannende finale tegen elkaar opnamen, op de avond voor Koningsdag. Winnares was Caatje uit Stratum, nog maar vijftien jaar oud. Haar ‘prijs’? Een dag lang de titel Koning voor 1 Dag, én een ontmoeting met de koninklijke familie.

De impliciete boodschap: ook jij hoort erbij!

Mensen verrassen

“Geweldig natuurlijk”, aldus Peters, “maar uiteindelijk draaide dit project niet om winnen. De essentie was wat mij betreft het zichtbaar maken van het enorme netwerk aan mensen die op hun eigen manier bijdragen aan hun buurt.” En precies daarom trok CKE ook op Koningsdag zelf de buurten in. Met tien teams met een mobiele troon, een lakei, een muzikant en een paparazzi fotograaf. Bij de voordeur werden mensen verrast. “Buurtbewoners werden uitgenodigd even op de troon te komen zitten, en zich óók even Koning voor 1 Dag te voelen. Ze kregen het Wilhelmus toegespeeld en werden door een fotograaf koninklijk op de foto gezet. Deze foto’s konden ze later downloaden via onze website. De impliciete boodschap: ook jij hoort erbij.”

De productie van de tronen leidde tot een bijzondere samenwerking. De tien tronen zijn ontworpen door Inbo Architecten, en gemaakt door Van der Meijs met circulair materiaal van Van Liempdt. Verschillende basisscholen en een verzorgingstehuis ‘pimpten’ de tien tronen, en Van der Meijs zorgde op Koningsdag voor het transport door de hele stad. “Fantastisch om zo samen te kunnen werken. En ook dat deze bouwpartijen zich inzetten voor sociale projecten die betekenis geven, en hoop en optimisme brengen.”

Reacties

Bewoners in Tuindorp werden muzikaal verrast tijdens Koningsdag. Beeld: CKE
Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren